google-site-verification=IGbNNF94Snxqi9vMGHE2XS-bZOSX9_2vFtXk2Etlpl0

Így lehet otthonodból hűsítő oázis (légkondi és nagy beruházások nélkül)

2024-07-09 09:57:42-kor,Inspiráló, hangulatvarázsló ötletek kategóriában

HŰVÖSEBB OTTHON A LAKBERENDEZÉS SEGÍTSÉGÉVEL

Itt a nyár, az igazi hőségriadós izzasztó tikkasztó nyár. Mostanra a legtöbb ház falai átmelegedtek és egyre nehezebbé válik alacsonyan tartani a benti hőmérsékletet.

Ha nincs otthon légkondi (vagy nem elég hatékony), esetleg szeretnéd kevesebbet használni fenntarthatósági vagy anyagi okokból, érdemes lehet az otthonhűsítő lakberendezési trükkökhöz fordulni. Ezekkel nagy beruházások nélkül, viszonylag könnyen és költséghatékonyan teheted hűvösebbé otthonod!

Mutatom, a lakberendezés gyakorlata és a pszichológiai kutatások eredményei alapján mik a leghatékonyabb módszerek!

Konkrét tippek

Mint általában, most is válogattam össze néhány hasznos és hűsítő kiegészítőt is. Ezek mind megbízható, Magyarországon is elérhető webshopok termékei.

Ha valamelyik megtetszik, és igazán úgy érzed, idén (és az elkövetkezendő nyarak során is) praktikus és mutatós társad lehetne az otthon töltött órákban, kattints a képek alatti linkekre bátran! Ezzel az adott termék oldalára kerülsz, melyen át meg is vásárolhatod azt!

1. HŰTSD LE A LÁTVÁNYT!

Az emberi agy bizonyos szempontból ügyesen manipulálható: ha vizuálisan hűvös látvány fogadja elménket, akkor az képes a testünkkel is „elhitetni”, hogy nincs is olyan meleg. Ennek eredményeképp pedig jóval kellemesebbnek és hűvösebbnek észlelhetjük egy helyiség hőmérsékletét, anélkül, hogy azt valóban csökkentettük volna.

Lássuk, milyen pszichológiai trükkökkel tudjuk kicsit "becsapni" magunkat!

A kevesebb, több hűvösebb

Ha van időszak, amikor igazán érdemes kicsit letisztultabbá tenni az életterünket, az a nyár. Minél kevesebb tárgy vesz minket körbe, annál szellősebbnek érezzük a helyiséget és annál kevésbé fog nyomasztani minket a tér.

Fehér falak

Bár a nyár a kiszínesedésről is szól, a fehér falak ilyenkor különösen hűsítőleg tudnak ránk hatni, így ha ez fontos szempont számodra, inkább kiegészítőkkel színesítsd az enteriőrödet a melegebb hónapokra. A lélektani kutatások szerint a fehér emellett a tisztaság, a szabadság és a nyugalom érzetét is kelti bennünk, melyek nyáron még inkább jól tudnak esni az embernek.

Hidegebb színpaletta

A fehéret egészítsd ki hűvösebb színekkel! Ebben a másik bejegyzésemben bővebben kifejtem ezt, de a színek pszichológiája szerint a kék különböző árnyalatai, a türkiz, a szürke, vagy a hidegebb pasztellszínek nem csak, hogy hűvös érzetet keltenek, de nyugtatólag is hatnak az emberi testre és elmére. Az erős napsütésben úszó hosszú nappalokból igazi felüdülés lehet egy ilyen szobába megpihenni. 

Tippek, hogy hozhatod be otthonodba is:

  • textilekkel, párnahuzatokkal, asztalterítőkkel
  • egy-egy falrészt is lefesthetsz erre a színre
  • ilyen árnyalatokban játszó képeket tehetsz ki a falra
  • saját könyveid közül is kereshetsz egy mutatós, türkíz vagy kék árnyalatú darabot és kiteheted látható helyre
  • ugyanígy a konyhába is dekorálhatsz egy-egy színesebb bögrével vagy tányérral

Persze megmaradhat mellettük a többi meleg tónusú bútorod és kiegészítőd is, de ha kicsit szeretnél hűvösebb hatást elérni, hozd be a fenti árnyalatokat is!

Mutatok néhány konkrét terméket is, ami jó szívvel ajánlani tudok! Ha pedig szeretnél még tippeket a hűsítő színek használatával kapcsolatban, olvasd el ezt a cikket is!

+1: használd a vizet!

És most nem csak arra gondolok, hogy ha meleged van, végy hideg zuhanyt - bár ez is kétségtelenül hatékony tipp lenne. :)

A víz ösztönösen hűsítő és nyugtató hatással van ránk, szóval érdemes lehet ezt otthonunkban is kihasználni:

  • Fogj egy mutatós (vízálló) tálat, tölsd meg vízzel, tégy bele úszógyertyákat és/vagy mécseseket, virágokat és kész is a hűsítő hatású asztaldekoráció. 
  • Vízpartról készült fotó / festmény
  • Mini szökőkút esetleg, ha tetszik az ilyesmi
  • átlátszó üvegvázák a virágoknak (lehetőleg a fenti, hűvös színekben)

A víz pszichológiájáról és lakberendezésben betöltött szerepéről bővebben ebben a cikkemben olvashatsz.

2. FRISSÜLJ FEL A TEXTILEKKEL

Télen kifejezetten meleg és otthonos érzetet kelt egy-egy puha pléd, kötött mintás párnahuzat, bársony sötétítő függöny, vagy a süppedős gyapjúszőnyeg, amit úgy imádsz a hideg hónapokban a lábad alatt. Ám a hőség időszakában ezek csak tovább növelhetik egy helyiség észlelt hőmérsékletét – még akkor is, ha nem érsz hozzájuk, csak látod őket.

Tedd el őket, hadd pihenjenek egyet a nyáron, és cseréld le őket nyáriasabb anyagúakra!

Ilyenkor a kicsit „ropogósabb”, könnyű és jól szellőző, természetes anyagokat érdemes előnyben részesíteni:

  • len
  • pamut
  • juta

Plusz tipp: az ágyneműdről se feledkezz meg!

A nyugtató alvásra nyáron is szükségünk van, de az éjszakai izzadások sokszor megnehezítik ezt.

  • Hűvösebbé teheted az éjszakákat, ha jólszellőző pamut vagy len ágyneműt választasz.
  • Sokan ilyenkor paplant sem tesznek a takaróhuzatba, de ha Te mégis, legyen az is természetes anyagú és könnyű, jól szellőző.,
  • Cseréld / mosd gyakran az ágyneműt - ilyenkor különösden jól esik a tiszta textil a bőrnek!

3. BÁNJ OKOSAN A FÉNYEKKEL

A megvilágítás kérdése mindig rendkívül fontos egy enteriőrben, hiszen hihetetlen erős hatással tud lenni az otthon hangulatára, használhatóságára, és a benne élők közérzetére, kognitív hatékonyságára és érzelmi állapotára is. Mindemellett ügyesen lehet vele befolyásolni az észlelt hőmérsékletet is: ősszel és télen melegíthetjük, nyáron pedig hűsíthetjük vele életterünket.

  • alapvetően érdemes kevesebb lámpát égetni, mert egyrészt úgyis több a természetes fény, másrészt melegebb érzetünk lesz tőlük
  • elhelyezhetünk egy-egy stratégiai pontra hideg égőjű lámpát is (de én azt mondom, ne vigyük túlzásba, mert a hangulatunk és közérzetünk rovására mehet)
  • jobb trükk lehet, ha a meglévő fényekkel játszunk: rendezkedjünk úgy, hogy egy-egy hűvösebb árnyalatú vagy felületű tárgyra essen, és sokszorítani fogja annak hűsítő hatását
  • megfontolhatjuk, hogy kékes, türkizes árnyalatú függönyöket tegyünk fel a melegebb hónapokra
  • érdemes megfigyelni, melyik napszakban melyik helyiségeket éri a legtöbb napfény és aszerint tervezni a napi tevékenységeidet (sőt, akár a berendezést is át lehet alakítani)
  • fontos átgondolni, sőt, adott esetben újragondolni az árnyékolást (függönyök / redőnyök / rolók)
  • LED égők kevesebb hőt termelnek használat közben (költséghatékonyság mellett ezért is érdemes ilyenekre átállni)

4. TARTSD FRISSEN A LEVEGŐT

Okos szellőztetés

Az egyik hagyományosan ismert tipp, hogy nyáron érdemes korán hajnalban és/vagy éjszaka szellőztetni elsősorban, mikor a legalacsonyabb a hőmérséklet - a nap további részében pedig árnyékolással „őrizni” a hőmérsékletet.

Ha szeretnél minél hatékonyabban felfrissíteni otthonod levegőjét, a kereszthuzatnál nincs jobb megoldás. A legjobb, ha egymással szemben ki tudsz nyitni két ablakot vagy ajtót, akár a lakás vagy ház két ellentétes pontján.

További trükkök

...ha napközben is otthon vagy és levegőfrissítésre van szükséged:

  • Az is segíthet, ha beteszel egy ventillátort valamelyik (épp árnyékos) ablakod elé és ezzel segíted beáramlani a friss levegőt. Ha szeretnél minél hidegebb levegőt bejuttatni, betehetsz egy tál jeget (vagy egy lefagyasztott üvegnyi vizet) a ventilátor elé.
  • Ha van esetleg még egy ventilátorod, azt a másik ablakhoz teheted, kifelé fordítva, ezzel segítve a meleg levegő távozását.
  • Ha pl.otthonról dolgozol, érdemes a kereszthuzat útjába helyezned az asztalod, hogy a lehető legfrissebb levegőt élvezhesd napközben (persze azért óvatosan, ha érzékeny vagy a huzatra pl. füled, torkod).

5. NYISS!

A szabadon áramló, nyitottabb terek alapvetően jobb levegőáramlást tesznek lehetővé és érzetre is sokkal szellősebb, könnyedebb helyiségeket eredményeznek. A melegebb hónapokban érdemes kitárni az ajtókat, akár egy kis átrendezéssel is alakítva a közös tereket, hogy azok minél tágasabbak lehessenek.

Kint és bent

A kinti tereket szintén érdemes a lehető legjobban birtokba venni. Ahogy a nyári trendes cikkben is írtam, idén különösen nagy szerepet kap a természettel való összeolvadás a lakberendezésben. Amennyire lehet, valósítsuk ezt meg otthonunkban is - testünk és lelkünk is hálás lesz érte!


6. HIDEG FELÜLETEK hangsúlyozása

Bár a hűvösebb hónapokban épp az a cél, hogy melegebb hangulatúvá varázsoljuk otthonunkat, a hőségben épp azokat a tárgyakat és felületeket érdemes előtérbe helyezni, amik hűvös érzetet keltenek bennünk. A kő, a fém, a márvány felületek remekül tudják hűteni a látványt és a testet is (akár padlón, pulton, vagy kisebb kiegészítőkön át is).

  • előkerülhetnek a hideg kerámia, vagy épp fémes, akár tükröződő felületű tárgyak
  • üvegvázák, tálak pl. (akár a korábban említett hűvösebb színárnyalatokban)
  • pl. ilyenkor érdemes lehet jobban szabadon hagyni a padlót a különböző helyiségekben (kevesebb szőnyeget hagyj elöl, sőt, akár teljesen el is rakhatod őket)
  • akár át is rendezheted ilyenkor a szobákat, hogy több időt tölthess a hidegebb felületű területeken napközben (pl. munkaállomás kerüljön a járólapos konyhába, vagy a családi társasozások az étkezőbe a szőnyeges nappali helyett)

7. SEGÍT A TERMÉSZET

A növények könnyed, szellős hangulatot adnak bármely helyiségnek, hiszen segítenek kicsit a természetben érezni magunkat. Gondoljunk bele: egy erdei séta közben a fák levelei óvnak a hőségtől, frissességgel és békességgel töltve el minket. A szobanövények képesek egy kicsit visszaadni ebből az élményből a négy fal között is.

Emellett egészen praktikus hűsítő funkciót is be tudnak tölteni.

  • Az ablakban, vagy az ablak közelében elhelyezett (megfelelően kiválasztott) növények megtörik a bejövő napfényt, melyet ők töltődésre használnak, de közben nekünk is jó szolgálatot tesznek: árnyékukkal a szoba hőmérsékletét is tudják kicsit csökkenteni.
  • Válasszunk légtisztító növényeket, hogy javíthassuk a benti levegő minőségét
  • A teraszra / erkélyre / udvarra is tegyünk belőlük, ezzel egy kinti kis oázist létrehozva 



Ablakba, tűzőnapra jó választások lehetnek 

  • a különféle pozsgások,
  • aloe vera,
  • kaktuszfélék
  • anyósnyelv
  • yucca
  • korallvirág
  • sárkányfa

Kicsit távolabb az ablaktól, pedig már a szobai futóka és a többi igénytelenebb növény is vígan ellesz.

+1 tipp: HASZNÁLD AZ ILLATOKAT!

A megfelelően megválasztott illatok remekül fel tudják frissíteni az elmét és az otthonod hangulatát is. Én ezeket ajánlom:

  • citrusos illatok: citrommal, citromfűvel, citronellával (nyáron az utóbbi még a szúnyogok ellen is hatékony lehet)
  • fűszeres illatok: kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, eukaliptusszal, levendulával
  • gyümölcsös és virágos illatok: melyek emlékeztetnek a nyár jobb oldalára is :)

Lélekmelengető Webshopban gyertyaként és illatosítóként, vagy párologtatóba tehető illatviaszként is rendelhetsz ilyen illatokat. Itt tudod megnézni aktuális illatkollekciónkat!

Melyik tippet fogod Te is kipróbálni?

Akármelyiket is választod, biztosan segíteni fog kicsit üdébbé és jó értelemben véve hűvösebbé varázsolni otthonod.

Így a nyári kalandok után lesz hol lehűlnöd és feltöltődnöd a nap végén! :)

Tetszett a cikk? Küldd tovább másnak is, akit érdekelhet!

Ha pedig van más téma, amiről szívesen olvasnál, gyere Instagramra vagy Facebookra és írd meg nyugodtan! :)

És ha már arra jársz: kövess - így biztos nem maradsz le a következő bejegyzésről sem!

A blog többi cikke

18+1 állatbarát szobanövények (és gondozásuk)

Trendi tippek, hogy hozd lendületbe magad a nyárra!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás gyengénlátó verzióra!