google-site-verification=IGbNNF94Snxqi9vMGHE2XS-bZOSX9_2vFtXk2Etlpl0

A víz elemi ereje a lakberendezésben

2024-07-12 03:45:29-kor,Természetszerető tippek kategóriában

Használd a víz erejét!

Nem, ez nem egy poszt lesz arról, hogy milyen fontos a hőségben elég folyadékot fogyasztani, bár ez kétségkívül igaz. :) Ám otthonunk dekorálása közben is érdemes szem előtt tartani áldásos hatásait.

A víz pszichológiája

Mint tudjuk, a vizuális ingerek hatással vannak ránk – akkor is, ha nem vagyunk tudatában. Az elménk a látottakat ösztönösen bizonyos fogalmakkal, érzetekkel kapcsolja össze és ezzel komoly befolyással van arra, ahogy egy térben érezzük magunkat.

A víz (a tenger, a tavak, folyók) és az azokat idéző vizuális ingerek például rendszerint nagyon pozitív érzetet okoznak az emberben.

Bizonyítottan hat ránk

Egy vizsgálatban különböző enteriőrök képeit mutatták az alanyoknak, és választaniuk kellett, melyeket találják szépnek és melyeket nem. Mint kiderült, többen gyönyörködtek a kerek, hullámos és más organikus ívelt formákkal gazdagított enteriőrökben, mint azokon, melyek egyenes és éles vonalakkal voltak tele.

Más kutatások szerint pedig a hullámos, ívelt vonalak nyugalom és békesség érzetét keltik az emberben. Talán ennek oka is a természettel való kapcsolatban keresendő: a finoman ívelt alakok ott is csupa veszélytelen, sőt, életet jelentő, és ebből kifolyólag békesség érzetét keltő formában lelhetők fel (pl. bárányfelhők, patakok medrei, tenger lágy hullámai, levelek, stb.).

Mindemellett a nyári melegben hűsítő hatással lehet ránk már a víz látványa is: akár tudatosítjuk, akár nem, elménket minden pillanatban felfrissíthetjük egy kicsit egy-egy ilyen fotóval vagy festménnyel.

Hogy hozhatjuk be otthonunkba?

Ha tehát szeretnénk egy kicsit több hűs nyugalmat az o életterünkbe (vagy épp irodánkba, munkahelyünkre), emeljük be a víz elemi erejét dekorációnkba!

Pár tipp erre:

  • egy kép, fotó vagy festmény a falon (nem kell semmi extra, akár saját alkotás is lehet)
  • hullámmintás textilek: párnahuzat vagy takaró a kanapén
  • lágy kontúrú tárgyak, ívelt bútorok
  • organikus elemek: kövek, faágak, 
  • a futónövények hullámvonalas elrendezése (futóka)
  • üvegváza a vágott virágoknak, látható vízzel
  • kékes, türkízes árnyalatú tárgyak

Lássunk néhány konkrét ötletet, példát!

Én most inkább arra hoztam ajánlást, milyen kisebb, trendi, mégis időtálló kiegészítőkkel hozhatjuk be mi is otthonunkba egyszerűen és jól variálható módon a víz elemi erejét és a velejáró nyugodt és békés hangulatot!

Kattinthatsz bátran!

A képeken konkrét, Magyarországon is elérhető, megbízható webshopok termékeit találod. Ha megtetszik valamelyik, és tényleg úgy érzed, szuper kiegészítője lenne otthonodnak idén (és jövő, meg azutáni) nyáron, kattints nyugodtan a képek alatti linkre (mindet számokkal jelöltem). Így az adott termék oldalára kerülsz, ahol többet tudhatsz meg róla és meg is rendelheted azt!

A konyhába, étkezőbe

Lakástextilek

Szőnyegek

Vázák, kaspók

Fali képek, festmények, poszterek

Összefoglalva

Bár a hőséget elmúlasztani nem tudják, a fenti színárnyalatok segíthetnek csökkenteni az otthonod hőérzetét, és ezzel kellemesebbé tehetik az ott töltött nyári perceket. 

A fenti termékekkel ízlésesen és hangulatosan csempészheted be ezeket a hidegebb tónusokat, és csak fokozhatod hatásukat, haa többi hűsítő tippet is megfogadod melléjük!

Hamarosan további nyári témákkal jövök, de addig is szép nyári napokat és hűvös otthont kívánok! :)

Kriszti

Tetszett a cikk? Küldd tovább másnak is, akit érdekelhet!

Ha pedig van más téma, amiről szívesen olvasnál, gyere Instagramra vagy Facebookra és írd meg nyugodtan! :)

És ha már arra jársz: kövess - így biztos nem maradsz le a következő bejegyzésről sem!

A blog többi cikke

Természetszerető és otthonszépítő témájú bejegyzések

Hűsítő lakberendezési tippek a nyárra!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás gyengénlátó verzióra!