google-site-verification=IGbNNF94Snxqi9vMGHE2XS-bZOSX9_2vFtXk2Etlpl0

A hűsítő színek pszichológiája a lakberendezésben

2024-07-10 07:32:51-kor,Lélek / otthon kategóriában

Otthon: hőségben (is) menedék

A nyári hőségben mindannyian ösztönösen keressük a lehűlés lehetőségét – az árnyékot, a vízpartot, a hideg, frissítő ételeket és italokat. Emellett a legjobb persze, ha otthonunk falai között is rá tudunk találni egy kis üdítő hűvösre, melyben feltöltődhetünk egy-egy forró nap végén. 

Lélekbarát lakberendezőként ugyanis hiszem, hogy az otthonunk elsődleges feladata az, hogy biztosítson számunkra egy biztonságos, lelkünk igényeihez maximálisan igazodó teret, ahol feltöltődhetünk, és ahonnan újult erővel fordulhatunk életünk többi területéhez is. A forró nyári hónapokban e szerep betöltéséhez elengedhetetlen az, hogy otthonunk egy hűsítő menedék is lehessen a kinti hőséggel szemben, mert csak így tudunk igazán kényelmesen ellazulni benne.

Egy másik blogbejegyzésemben számos tippet összeszedtem arra, a lélekbarát lakberendezés hogy segíthet egy kellemes otthoni oázis kialakításában. Ott érintettük ​többek között a természetes textilek, a megvilágítás és a szellőztetés mikéntjének fontosságát, és pár sorban a hűsítő színpaletta jelentőségét is. 

Ebben a cikkben külön ezutóbbira, a hidegebb színekre fogunk fókuszálni!


A színek pszichológiája segít

Az mostanra viszonylag ismert tény, hogy a színek hatással vannak a lelki állapotunkra, hangulatunkra. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a testünk hőérzetét is képesek befolyásolni: bizonyos színektől melegebbnek, másoktól hűvösebbnek érezhetjük az otthonunk hőmérsékletét. Bizonyos értelemben manipuláljuk ezzel agyunkat: a hidegebb színpaletta hatására olyan jeleket fog küldeni testünknek, melyektől fizikailag is kevésbé lesz melegünk. 

Klasszikusan a színkör hidegebb tónusait soroljuk ezek közé a színek közé, és a fehér is említést kell, hogy kapjon mellettük. Mindjárt ki is fejtem, hogy miért!

Fehér

Az örök klasszikus nyáron különösen jó választás lehet. Maximálisan visszaveri a fényt, ezzel csökkentve az abból elnyelt meleget.

Emellett lélektanilag is előnyösen hat ránk, hiszen elménk ösztönösen a következő fogalmakkal társítja:

  • tisztaság
  • szabadság
  • nyugalom

Ha igazán szeretnénk kihasználni áldásos hatásait, válasszunk kékes tónusú fehéret a természetes fényt kapó falakra vagy felületekre: ezzel sokszorosítani tudjuk a könnyű és szellős érzetet, amit áraszt magából.

Kékes, türkízes árnyalatok

A tenger, a víz és az égbolt színeiként klasszikusan hűsítő választások lehetnek, és emellett ösztönösen nyugalmat és békességet keltenek bennünk a természet megidézésével.

Lilás árnyalatokkal keverve kellemes, kevésbé rideg színként is használható a kék, de ügyeljünk rá, hogy ne menjen át túl "melegbe".

Válasszunk világosabb vagy középsötét árnyalatokat a frissítő hatás érdekében – kerüljük a túlságosan mély vagy sötét tónusokat. (Melyek kétségkívül gyönyörűek tudnak lenni, de a nyári hónapokra kevésbé ideálisak, mert több fényt nyelnek el és ezzel melegítik az otthonunkat).

Friss zöldek

A zöld is remek választás lehet, feltéve, ha nem túl meleg árnyalata mellett döntünk, hanem inkább a színkör hidegtónusú színei között válogatunk. A természet erős szimbólumaként a megfelelő zöld képes igazán nyugalmat, mégis hűvös érzet árasztó enteriőrök kialakítására. A szobanövények verhetetlen forrásai ennek a színnek, ez tény. Ám ha "mesterségesebben" is szeretnénk behozni azt otthonunkba, megtehetjük a következő árnyalatokkal:

  • az élénk pisztáciazöld világos és friss színe  vidámságot áraszt
  • a szürkébb tónusú zöldek pedig nyugtató hatást ontanak magukból (pl. zsálya)
  • az üde pasztellzöld friss és bájos hangulatot tud sugározni

Gondoljuk át, hova kerüljön!

Bár mindegyik árnyalat gyönyörűen tud mutatni, nem mindegy, hogy és mekkora felületen hozzuk be azt a saját életterünkbe. Mivel most elsősorban a nyári hónapokra keresünk hűsítő megoldást, mindenképp érdemes átgondolni, mi a legpraktikusabb megoldás számodra. 

I. Ha nagyobb volumenben gondolkodunk

Na a kép csak a vicc kedvéért van, természetesen ennél ízlésesebben is behozhatjuk nagy felületekre is a választott árnyalato(ka)t! :)

  • befesthetünk falakat: egy hangsúlyos falrészen szuperül tud mutatni, vonzza a tekintetet, remek módja a fókuszpont kialakításának egy helyiségben
  • beruházhatunk egy hangsúlyosabb bútordarabra is (ezt azért mindig jól fontoljuk meg, nehogy megbánjuk később, például az új évszak beköszöntével :))
  • átfesthetünk egy meglévő bútort is (pl komódot vagy éjjeliszekrényt - ezt, a falhoz hasonlóan bármikor átfesthetjük legalább)

Akármelyiket is választjuk, általános igazság, hogy ha natúrabb színekkel (bézs, földes színek, szürke fehéres árnyalatok) ellensúlyozzuk aztán a nagyobb felület színességét, nem fog túl soknak tűnni az összkép.


II. Ha inkább kisebb kiegészítőkkel hoznánk be az új színt, azt is megtehetjük!

Bár kétségkívül akkor van ezeknek a színeknek a legnagyobb ereje, ha egész falakat vagy nagyobb falrészeket boríthatnak be, de kisebb léptékben is behozhatod őket. A hűsítő hatásuk akkor is érvényesülni fog, ha kisebb kiegészítőkön köszön vissza (különösen, ha kombinálod a többi, hűsítő lakberendezési tippemmel őket).

A következő színekkel és elemekkel csodás összképet tud adni egy ilyen barackszínű dekoráció:

  • Komplementer színekkel párosítva (halvány sárgás árnyalatok) vidámabb, színesebb, játékosabb hatást érhetünk el
  • A világos natúr színpalettával (bézs, földszínek, szürkék, fehérek) letisztult, könnyed, légies hatást érhetünk el
  • Fémes felületekkel (arany, réz, rozégold) együtt glamúros, előkelő kombinációt kapunk 
  • A természetes elemekkel (növények, virágok, fafelületek stb.) és textilekkel (pamut, len, juta, stb.) most sem lőhetünk mellé: nyugalmat sugárzó és otthonos egyensúlyt teremthetünk vele

Lássunk néhány konkrét példát!

Én most inkább arra hoztam ajánlást, milyen kisebb, trendi, mégis időtálló kiegészítőkkel hozhatjuk be mi is otthonunkba egyszerűen és jól variálható módon ezt a gyönyörű árnyalatot és a velejáró hihetetlen meleg és vidám hangulatot!

Kattinthatsz bátran!

A képeken konkrét, Magyarországon is elérhető, megbízható webshopok termékeit találod. Ha megtetszik valamelyik, és tényleg úgy érzed, szuper kiegészítője lenne otthonodnak idén (és jövő, meg azutáni) nyáron, kattints nyugodtan a képek alatti linkre (mindet számokkal jelöltem). Így az adott termék oldalára kerülsz, ahol többet tudhatsz meg róla és meg is rendelheted azt!

Fehér árnyalatai

Kékes, türkizes árnyalatok

Zöld hűvösebb árnyalatai

13. BUBBLES zöld üvegváza // butlers

14. SUMATRA kerámia tál (több színben) // butlers

15. WILD FLOWERS pamut ágyneműhuzat // bonami

Összefoglalva

Bár a hőséget elmúlasztani nem tudják, a fenti színárnyalatok segíthetnek csökkenteni az otthonod hőérzetét, és ezzel kellemesebbé tehetik az ott töltött nyári perceket. 

A fenti termékekkel ízlésesen és hangulatosan csempészheted be ezeket a hidegebb tónusokat, és csak fokozhatod hatásukat, haa többi hűsítő tippet is megfogadod melléjük!

Hamarosan további nyári témákkal jövök, de addig is szép nyári napokat és hűvös otthont kívánok! :)

Kriszti

Tetszett a cikk? Küldd tovább másnak is, akit érdekelhet!

Ha pedig van más téma, amiről szívesen olvasnál, gyere Instagramra vagy Facebookra és írd meg nyugodtan! :)

És ha már arra jársz: kövess - így biztos nem maradsz le a következő bejegyzésről sem!

A blog többi cikke

Természetszerető és otthonszépítő témájú bejegyzések

A legpénztárcabarátabb otthonmegújító tippek

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás gyengénlátó verzióra!