google-site-verification=IGbNNF94Snxqi9vMGHE2XS-bZOSX9_2vFtXk2Etlpl0

Otthonmegújító módszerek, melyek nem kerülnek semmibe

Inspiráló, hangulatvarázsló ötletek kategóriában

Jó vicc? Avagy a kérdés, ami sokakat foglalkoztat

Lakberendezőként gyakran teszik fel nekem a kérdést: hogy újítsam meg teljesen az otthonom, ha nincs rá egy felesleges fillérem sem? 

Legtöbbször szinte viccként kérdezik, mintha tudnák, hogy valójában lehetetlen az, amire vágynak és úgysem fogok tudni mit válaszolni. Pedig az igazság az, hogy millió apró kis módja van annak, hogy megújítsuk és lelket öntsünk az otthonunkba. Nem kell ahhoz havonta tetőtől talpig lecserélni a berendezést - a saját meglévő tárgyainkkal is dolgozhatunk.

És ez jó hír! Hiszen millió oka lehet annak, hogy valaki épp nem tud vagy akar lakberendezési tárgyakra költeni. Lehet, hogy épp utazásra gyűjt, vagy épp jobban szeretné egy-egy hangulatos vacsorára vagy valami klassz közös élményre elkölteni ugyanazt az összeget, esetleg a gyerkőcöknek fontosabb most beszerezni, amit kell. Ám amellett, hogy épp félreteszünk valamire, teljesen természetes, hogy ott van bennünk az igény és a vágy hogy időről-időre újjávarázsoljuk otthonunkat. Ha szeretnéd Te is tudni, hogy lehetséges ez pénzköltés nélkül, olvass tovább.

Egyszerű, de végtelenül hatásos tippek következnek. :)

1. HOZZÁADÁS HELYETT VEGYÉL EL!

Talán ellentmondásnak tűnik, de szánj egy pillanatot most erre:

Nézz körbe, és kérdezd meg magadtól őszintén: túl sok? Túl sok a felesleg, a takarítanivaló, a végtelennek tűnő rendrakások, a frusztráltság, amit mindez okoz?

Ha igen, jó eséllyel amúgy sem oldaná meg a helyzetet egy újabb ezmegaz.

Ideje egyszerűsíteni.

Döntsd el, melyik módszert választod: egyszerre akarod lomtalanítani az egész otthonod, rászánva az időt vagy apránként haladva csinálnád inkább?

Sőt, akár keverheted is a kettőt (elkezded napi 5 perccel és mire megjön a kedved, rászánsz egy teljes napot).

Tipp: Tégy úgy, mintha a saját otthonod egy lakberendezési üzlet lenne.

Menj rajta végig - kukkants be a keveset használt tárolóhelyiségekbe is, a pincébe vagy padlásra rejtett csecsebecsés dobozokba, a szekrények mélyére is! Próbálj úgy nézni a (sokszor már rég eltett) tárgyaidra, mintha sosem láttad volna még őket. Döntsd el, mi az ami igazán tetszik, aminek hasznát vennéd, aminek találnál helyet az otthonodban mai szemmel is (amit most is megvennél), és minden mástól válj meg.

Megjegyzem: lehet hogy ránézésre nem tetszik annyira a fotelod mondjuk, de nagyon kényelmes és jó benne olvasni. A funkcionalitás nagyon is fontos dolog, amiért érdemes lehet megőrizni egy tárgyat - nem csak az esztétikum számít. :)

Rengeteget lehetne még írni a lomtalanítás kisebb nagyobb trükkjeiről és szabályairól, de a lényeg valahol ez:

Tartsd meg, ami jobbá teszi az életed, és engedd el a többit.

Add el, ami kiváló állapotú; adományozd el, ami még jó, de már nem eladható; és dobj ki mindent, ami használhatatlan.

Aztán élvezd, mennyivel jobb a közérzeted és mennyivel jobb hangulata lett az otthonodnak is – anélkül, hogy egy forintot is költöttél volna. (Sőt, ha eladod a tárgyaidat, még kereshetsz is egy kicsit.) 

2. TÖRŐDJ AZZAL, AMIT MEGTARTASZ

Ha végigcsinálod a lomtalanítást, sokkal értékesebb otthont tudhatsz magadénak. Hiszen ha minden igaz, csak olyan tárgyad és bútorod maradt, ami valamiért jó érzést kelt benned. Ha van olyan köztük, ami valamilyen funkciót betölt, de mpondjuk a látványa nem annyira tetszik, érdemes elgondolkozni azon, mivel tudnád esetleg szebbé tenni. Sok esetben már egy alapos takarítás is csodákat tehet a bútorainkkal és berendezési tárgyainkkal. A függönyök átmosása; a vízszintes felületek, pultok, polcok, ablakpárkányok letisztítása (és viszonylag üresen tartása); az ajtók, tükrök, ablakok áttörlése, a kárpitok áttisztítása... mind olyan apróságok, amik sokat dobhatnak egy enteriőr hangulatán. Amivel törődsz, az megszépül - nem csak a lelki szemeidnek, hanem fizikailag is.

Nézz a lábad elé!

... avagy a szőnyegek külön szót érdemelnek.

Gyakran nem tulajdonítunk nekik sok jelentőséget, pedig szőnyegeink észrevétlenül is óriási hatással tudnak ránk lenni. Látványukkal vizuálisan, a tapintásukkal ahogy rájuk lépünk, és persze tisztaságukkal fizikailag is befolyásolják közérzetünket. Akár sok kicsi van otthonodban, akár kevés nagy, meghálálják a törődést.

Szánj rá egy kis időt, hogy alaposan átporszívózd és aztán alaposan átmosd őket (ha mosógépbe tehetők, úgy, de ha kell, kézzel is.) Meglátod, mennyivel frissebb és üdébb hatású lesz a helyiség egy tiszta szőnyeggel a lábad alatt!

3. RENDEZD ÚJRA!

A leggyorsabb és legköltséghatékonyabb módja annak, hogy új életet lehelj otthonodba, ha kicsit átrendezed azt, amid van!

Új irány, új nézőpont

Gondold újra a bútoraid elrendezését. Akár már az is sokat tud dobni egy helyiségen, ha más szögbe fordítod a kanapét vagy elfordítod az ágyadat. Ehhez nem kell egy forintot sem költened: csak egy papír és ceruza kell esetleg a tervezéshez és némi vállalkozószellem a kivitelezéshez! :)

A kisebb tárgyakkal is megteheted ugyanezt: rendezd át a könyveket, vagy a dekortárgyaidat, a képeidet a falon. Állítsd össze új kompozíciókat, vigyed át egyik helyiségből a másikba őket és figyeld meg, hogy hoznak teljesen új lendületet egy-egy szobába! Párnahuzatokból, takarókból is jó eséllyel van néhány otthon: váltogasd őket időnként és figyeld, mennyire más hangulatot tudnak adni az adott helyiségnek!

Gondolkozz el azon is, tudsz-e kicsit variálni a meglévő szőnyegeiddel. Fel tudod-e őket cserélni, hogy ezzel is kicsit megújítsd a helyiségeidet. Például a konyhait próbáld ki az előszobában, és fordítva. Akár rétegezheted is őket, ezzel még barátságosabbá téve az otthoni légkört!

Ne félj a változástól!

Legrosszabb esetben visszateszel mindent az eredeti helyére - de jó eséllyel, ha mersz kicsit elrugaszkodni az eddig megszokottól (vagy attól, ahogy mindig is gondoltad, hogy az adott szobának mondjuk lennie kell), teljesen meg tudod változtatni az otthonod hangulatát. Például nyugodtan bontsd meg a "szokásos" nappali kanapé - fotel elrendezést, ha minden vágyad egy olvasósarok az ablaknál. 

Az újdonság ereje és a felfrissülés, amit ez magával hoz, kárpótolni fog a foteltologatással töltött percekért. :)

4. ALKOSS ÚJAT ABBÓL, AMIT TALÁLSZ!

Egy kis maradék sokra megy

Ha van egy kis akármilyen projektből megmaradt festék a garázsban, gondolkozz el azon, fel tudnád-e dobni vele valamelyik helyiséget? Akár a falak (egy részét) is átfestheted, de van, hogy bizonyos kiegészítők új „ruhába” öltöztetése is elegendő (pl. üvegek, vázák, kaspók).

Ha vannak otthon itt-ott kallódó kreatívabb eszközeid, megmaradt anyagok, gombok, tű és cérna például -  dobd fel vele valamelyik párnahuzatodat mondjuk. Ha van némi tempera, vízfesték, vagy bármi hasonló, alkothatsz saját fali dekorációkat is – akár a gyerekekkel együtt is. Nem kell valami óriásiban gondolkodni: ha van otthon egy kihasználatlan 10x13 képkereted, fessetek bele valamit és szuperül fog mutatni a többi családi fotó közé beillesztve. (Tipp: használjatok csak olyan színt, ami passzol az enteriőrbe és akkor nagyon mellé nem lehet lőni :))

Gondold újra a dolgokat!

Ahogy az előző tippnél is, itt is nyugodtan vedd elő a kreativitásod. Nem csak az eredeti szerepük szerint alkalmazhatod a berendezési tárgyakat. Egy szebb formájú befőttes üveget átfestve mutatós vázát vagy asztali rendszerezőt kaphatsz, egy kültéri fali kaspótartót pedig például remekül használhatsz a tusfürdők és samponok polcaként a zuhanyzóban. Engedd el a fantáziád, ls rá fogsz jönni, hogy mennyi kincset rejt otthonod!

A természet a barátod

A természethez pedig ilyenkor is bármikor fordulhatsz isnpirációért és egy kis plusz (grátisz) dekorációért. A friss növények, egy-egy faág, vagy akár a szárított dekorációk is sokat tudnak dobni egy helyiségen, minden egyes levelükkel és szirmukkal élettel töltik meg azt.

Nézd meg meglévő szobanövényeidet: tudod-e esetleg szaporítani valamelyiket, ezzel is új zöld lakóval (és dísszel) gazdagítva a berendezést!

Az éppen nyíló kinti (akár gaz)virágokat például le is préselheted: ezeket képkeretbe rendezve gyönyörű falidekorációkat kaphatsz.

Na? Melyik tippet fogod kipróbálni?

A legjobb, ha mindnek adsz egy kis esélyt. :) 

Aztán pedig dőlj hátra és élvezd a felfrissült otthonodat és élvezd a tudatot, hogy mindezért egy forintot sem kellett kiadnod! 

Büszke leszel magadra, hogy végigcsináltad - joggal. :) 

Mire mindezt végigcsinálod, abban is biztos lehetsz, hogy kihoztad otthonodból, amit lehet költekezés nélkül. Ha mindezek után úgy érzed, valóban igazán szükséged van egy-egy kiegészítőre, lakberendezési tárgyra, már tiszta lelkiismerettel veheted fel a kívánságlistádra őket - hiszen tudod, valódi igény van arra a bizonyos dologra, nem csak egy futó fellángolás valami csini iránt. :)

Ha pedig van olyan téma, amiről szívesen olvasnál bővebben itt a blogon, írj nyugodtan Instagramon! :)

Ha tetszett a poszt, gyere Instagramra vagy Facebookra és mondd el - sokat jelentene!  

És ha már arra jársz: kövess - így biztos nem maradsz le a következő bejegyzésről sem! :)

Ha pedig tovább olvasgatnál, ajánlom figyelmedbe a többi cikket is...

18+1 állatbarát szobanövény

Lélekbarát stíluskalauz

További inspiráló, hangulatvarázsló ötletek

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás gyengénlátó verzióra!