Egy szoba, amit el sem akarsz hagyni!

2023-09-26 07:51:21-kor

avagy egy (őszi) hangulatos háló berendezésének titkai

Egy korábbi bejegyzésemben már adtam jó pár tippet arra nézve, hogyan lehet az őszt bevarázsolni otthonodba.

Ebben a cikkben egy kicsit máshonnan indulunk: megnézünk egy igazán hangulatos szobát és azt, milyen apró változtatásokkal tudod Te is elérni ezt a hatást a saját hálódban! Lesz itt szó az őszről is, de az otthonos berendezés alapjairól is - akár nagy beruházás, költözés előtt állsz, akár csak a meglévő szobá(i)don változtatnál, kaphatsz a cikkből jó tippeket! :)

Akkor lássuk is a mai inspirációnkat! :)

Hangulat és stílus

Klasszul néz ki, igaz? :)

Az embernek kedve támadna belehuppanni a puha takarók és párnák közé, kezébe kapni egy könyvet és ki sem szállni az ágyból egész nap és este.

De vajon hogy alakíthatunk ki ilyen kellemes hangulatot?

A lényeg a részletekben!

Ha ránézünk egy ilyen fotóra, sok minden eszünkbejuthat.

Lehet, hogy azok az érzések jutottak Neked is eszedbe, amiket leírtam az előbb, hogy milyen hangulatos és milyen szívesen eltöltenél itt egy kis időt! (Vagy sokat. :))

Szeret / nem szeret

Lehet, hogy van, ami nem tetszik benne - ez is teljesen rendben van! Mindjárt végigvesszük a részleteket, sőt néhány plusz tippet is adok, mit lehetne még alakítani ezen az enteriőrön. Aztán a sok tippet végignézve eldöntheted, mi az ami Nekedvaló és mi az, ami kevésbé. Ezzel máris közelebb vagy a saját stílusod megtalálásához. :)

"Á, nekem úgyse..."

Lehet, hogy olyasmi gondolatok is ébrednek Benned: "á, de ez hatalmas egy szoba, nekem fele ekkora sincs a hálóm" vagy "nekem nincsenek ekkora ablakaim, akkor úgysem lehet ilyen a szobám". Ha ez a helyzet, van egy jó hírem a számodra: de, lehet! :) 

Ugyanis ezeken a fotókon - csak úgy, mint a való életben - hiszem, hogy nem a helyiség vagy az ablak mérete a lényeg. Bármilyen adottságú szobából lehet csoda hangulatú helyet varázsolni, ha az ember tudja, hogy fogjon hozzá. Egy lakberendező munkája épp abban áll, hogy meglássa, hogyan lehetséges kihozni a legtöbbet az adott négy falból. :) (És lélekbarát lakberendezőkénr a legtöbb alatt én azt értem: a leginkább azt, amire Neked szükséged van!)

Katarzyna Bialasiewicz

Akkor inspirálódjunk!

A következőkben kiemelem, konkrét példákkal együtt, hogy milyen rétegekből és részletekből áll össze ez a hangulatos, mégis stílusos enteriőr. 

Kicsik - nagyok

Nagy részük tényleg apróság lesz, melyeket akár otthon is megtalálsz a szekrény mélyén, vagy magad is elkészíthetsz, de ha szeretnéd, könnyen és nagy beruházás nélkül be is szerezheted őket. Ezek mellett néhány nagyobb bútort, vagy más költségesebb berendezési tárgyat is említeni fogok - ha a mindennapokban nem is, ezeket is érdemes megfontolni, ha amúgy is nagyobb átalakításra, beruházásra készülsz vagy épp költözés előtt állsz.

Ha tetszik, kattints! :)

Minden kép, amit itt látni fogsz, egy hazánkban is elérhető webshop terméke lesz majd. Igen, én végigböngésztem a kínálatot,, hogy Neked ne kelljen :) 

Nem volt célom tökéletesen ugyanolyan darabot találni, mint a fotón - abban kevesebb a móka. :) Inkább arra törekedtem, hogy hangulatukban és stílusukban hasonlót, vagy ha lehet, még szebbet vagy különlegesebbet találjak.

Szóval ha valamelyik darab felkelti az érdeklődésed, illik az elképzeléseidhez, jó érzéseket vált ki belőled és el tudnád képzelni, hogy éveken át (ha szezonálisan is, de) örömmel használod, akkor kattints a kép címére - így új ablakban meg fog nyílni az adott termék oldala, ahol a további részletek megtekintése mellett akár meg is vásárolhatod azt!

1. Az egyik alap: fa, fa és fa ♥

Az egyik talán legszembetűnőbb elem, ami vissza-visszatér a fotón végigtekintve a rengeteg fa, illetve a sok fahatású elem. A skandináv, a boho és az etno stílus például (sok másik mellett) eleve szeret a természetes anyagokkal dolgozni, és a fából készült berendezési tárgyak nem csak funkciójukban, de hangulatukban is utánozhatatlanok és örök értéket képviselnek.

Ha ezen a képen "eltávolítanánk" minden dekorációt, és csak az alap darabok maradnának, a fa lenne a legnagyobb hangsúlyban - és megjegyzem, még így is egy viszonylag meleg és természetközeli hangulatú helyiséget kapnánk.

Tömörfa(hatású) padló, polc és létra a fal mentén, natúr ágykeret és fejtámla - mind gyönyörű a maga letisztultságában.

Ezekhez társul a rengeteg plusz kiegészítő: az antik rádió a szekrény tetején, a faládikák a polcokon, a tömörfa képkeretek és a többi, természetes hatású anyag, mint a rattan lámpabúra vagy épp a fonott kosár és a szőtt kaspó. A farönkökről már nem is beszélve. :) Ezutóbbit persze talán könnyebben beszerezhető a természetből is, de ma már a legtöbb lakberendezési boltban is találsz hasonlóan rusztikus darabokat.

Persze mondhatjuk, hogy jóból is megárt a sok, ügyeljünk az egyensúlyra - de a minőségi tömörfával és natúr társaival tényleg nehéz mellélőni. Remek alaphangulatot adnak a szobának, ha szereted természetes kiegészítőkkel körülvenni magad - és szezonálisan is szuperül variálhatók :) 

2. A másik alap: a fehér ♡

Ha megnézed a fotót, a fa és a natúr alapdarabok mellett a fehér, halvány bézs és törtfehér a legdominánsabb árnyalat. Ezek remekül kiegészítik a természetes, földes színeket, és még inkább kiemelik az ügyesen elhelyezett színesebb berendezési tárgyakat is.

 A képen látható szobában fehéres árnyalatú a fal, jó pár bútor, a dekorációk a falon, a szőnyegek a padlón, a függönyök és a párnák, takarók nagy része is. Szerintem azért is érdemes egy ilyen semleges színt használni alapnak, mert remekül variálható aztán szezonálisan anélkül, hogy a berendezés nagy részét cserélnünk kéne - de erről majd később. :)

3. Párnából, takaróból sosem elég!

Tudod, mi teszi a leginkább hivogatóvá ezt az enteriőrt? A párnák, takarók, plédek tengere, melybe bármikor örömmel belevetnéd magad egy hűvösebb délutánon, nem igaz? :) Ami pedig még inkább gazdagabbá teszi az összhatást, az a textúrák sokasága: millió féle tapintású, mélységű és puhaságű anyag találkozik és alkot tökéletes harmóniát.

Lássuk, hogy is tudod magadnak mindezt összehozni otthon!

Kezdjük az alapdarabokkal

Ezek többnyire a fent már említett semleges színekben pompáznak: fehér, törtfehér, natúr, esetleg 1-1 fekete hímzéssel vagy mintával.

Az anyagukat tekintve bátran használhatunk kötött, szövött mintájú, bársonyosabb és durvább vászonból készült termékeket is. Ezek mind-mind hozzájárulnak majd ahhoz, hogy vizuálisan és érzésre is egy sokkal gazdagabb textúrájú berendezést kapjunk!

4. Jöhet egy kis ősz!

Ha pedig már az alap, világos natúr színű darabok megvannak. jöhetnek a színek! Ilyenkor érdemes az aktuális szezon színeit becsempészni - most jöjjön egy kis őszi hangulat. :)

Ahogy ebben a bejegyzésemben is írtam, az őszt sokféle képpen be lehet hívogatni az otthonunkba: színekkel, mintákkal és textúrákkal. Nézzük, ebben a térben mikkel találkozhatunk!

Meleg színfoltok

Végignézve ezen a fotón, kisebb-nagyobb meleg, földes színfoltokkal találkozhatunk: egy-egy mustársárga, vagy barna párna, a bordó mintás, illetve csokoládészínű pléd, sőt még a narancs sötétebb árnyalata is megjelenik egy-egy textilen. A mélyebb vörös, zöld és persze minden ilyen színben pompázó virág- és növénymotívum is tökéletes választás lehet.

5. Végül de nem utolsósorban: legyen világosság és fény! Hangulatfény :)

Ha pedig eddig tetszett a szoba, most képzeljük el, hogy a lemenő nap fénye aranyba burkolja a szobát. Ideje fényt gyújtani.

Sok kicsi, sokra megy

Az igazán hangulatos enteriőrökben pedig, mint ez is, mindig több forrása is van a fénynek.

A már említett mennyezeti világításon túl itt például két asztali kis lámpát, egy őszi színekben pompázó égősort, egy kis hangulatvilágításként szolgáló üvegbe "zárt" fényfüzért is láthatunk. (A legjobb, ha mindig melegfényű égős világítást választunk - erre érdemes figyelni vásárláskor.)

Emellett rengeteg gyertya is díszíti a szobát - nem kell mondanom, hogy ezeket én is mennyire szívesen alkalmazom, ugye? :)

Nézzük, mikkel teremthetünk mi is ehhez hasonló fényáradatot, hogy minden adott lehessen egy tökéletes bekuckózós estéhez. :)

+ pár lélekbarát lakberendezési tipp és ötlet

Szerintem ez az enteriőr úgy jó, ahogy van - nem kell mindennek tökéletesnek lennie. :) Ám ha mégis kellene még néhány dolgot pluszban mondanom, ezek lennének azok:

Még kényelmesebben!

Ahogy elnézem az inspirációnként szolgáló fotót, néhány dolgot hiányolok csak.

Egy ekkora helyiségnél felmerül bennem, hogy esetleg jól jöhetne egy kis plusz ülőfelület: akár egy kényelmes szék, ami megkönnyíti az öltözködést, vagy egy hangulatos kis fotel, melybe belehuppanhatunk egy jó könyvvel. Ezekhez natúr színeket választanék, hogy a fent említett kiegészítőkkel öntsek aztán beléjük színt (takarókkal és párnákkal pl.)

A padlóra pedig szívem szerint talán több szőnyeget is leterítenék, akár egymással átfedésben is - bár hozzáteszem, ez sokban múlik mondjuk azon is, milyen fűtés van az adott otthonban (pl. padlófűtés esetén nem biztos, hogy hideg érzet maradna a lábunkban szőnyeg nélkül sem).

Még jöhet egy kis zöld!

Nem tehetek róla, menthetetlenül szobanövénypárti vagyok, szeretem minél "zöldebbnek" tudni az otthonomat - a futókaszerelmemről már korábban is írtam. 

Ebben a szobában is van néhány zöld folt itt ott, amire öröm ránézni, de ha rajtam múlna vélhetően tennék még be pár kaspóval. Tökéletes összhangot alkotna a rengeteg fával és földes színnel. :)

...akár a dekorációban is

A zöld mélyebb, sötétebb, sárguló-barnuló árnyalatait is bátrabban bevenném a színpalettára, hiszen ez is gyönyörűen illeszkedne a mély barna és narancsos színek melegéhez, és a természetesség érzetét is tovább növelné. 

Akár egy puha takaró, egy kényelmes párna, vagy akár egy-egy fali dekoráció, kaspó vagy váza formájában is el tudnám képzelni, hogy gazdagítaná a teret.

Nézzünk ezekre is pár példát - az évszaknak megfelelően főleg őszi hangulatban.

Te mit adnál még hozzá? :)

Azt hiszem, alaposan kiveséztem ezt az enteriőrt, de biztos még sok mindent írhatnék még. 

Ha Neked van még ötleted, írd meg bátran a közösségi oldalaink posztjai alatt, vagy üzenetben! 

Remélem sikerült egy kis inspirációt merítened a cikkből - vagy ha más nem, legalább elmerültél pár percre az alap fotónk bekuckózós hangulatában. :)

Folytatás következik!

Tetszett a cikk? Gyere Instagramra vagy Facebookra és mondd el - sokat jelentene!  

És ha már arra jársz: kövess minket közösségi oldalainkon :)

így biztos nem maradsz le a következő bejegyzésünkről sem!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás gyengénlátó verzióra!