Hogy találd meg a saját lakberendezési stílusod?

2023-09-03 04:06:41-kor

Te is szoktad azon kapni magad, hogy gyönyörűen berendezett szobákról, otthonokról készült fotókat nézegetsz a közösségi médiában vagy a magazinokban és közben arra gondolsz: áá az én otthonom sosem fog így kinézni!

Először is: HAGYD ABBA!

Mármint bocsánat a szigorú hangvételért :) de az összehasonlítgatás minden öröm megrontója ebben az életben, szóval az ilyen gondolatokat jobb időben nyakon csípni és útjukra engedni. Igenis lehet gyönyörű az otthonod – és már eleve „elég jó” úgy is, ahogy van. Persze, mindig lehet rajta alakítani, és ebben örömmel segítek is! De ne érezd úgy, hogy csak akkor lehetsz igazán elégedett, ha TÖKÉLETESEN ilyen vagy olyan lesz a berendezésed. A lényeg nem ez, hanem az, hogy Hozzád a lehető legjobban passzoljon az otthonod – a Te lelkedhez és a Te személyiségedhez. EZ az igazán lélekmelengető otthon titka: a lélekbarát berendezés. Nem egy adott stílus mesterien megkomponált tökéletessége.

Na jó, most hogy ezt elmondtam, térjünk át a bejegyzésem igazi tárgyára. :)

Tegyük fel, hogy eldöntötted: ideje kicsit felfrissíteni az egyik-másik szobád, a lakásod - vagy épp költözés előtt vagy és vár Rád egy berendezendő új otthon. Igen ám, de hogy is kezdj hozzá? Esetleg volt már stílus, ami tetszett, impulzív vásárlás keretében be is rendezted olyanra valamelyik helyiséged, de hamar ráuntál? Vagy úgy érezted egy idő után, nem érzed egyáltalán magadénak az adott választást?​

Ne aggódj, nem vagy egyedül!

Igazából ez az egyik leggyakrabban felmerülő probléma, amivel találkozom a munkám során. Azt gondolnád, a költségvetés az elsődleges kérdés, és bár rendkívül fontos az is, van egy még fontosabb szempont: az emberek szeretnék igazán JÓL elkölteni azt a bizonyos nehezen megkeresett pénzmagot. Szeretnék azt érezni, hogy ha már vállalják a kiadásokat, akkor az igazán érje meg. Kapjanak cserébe egy igazán nekik való otthont. Ez pedig nagyon komoly feladat tud lenni, főleg ha nincs sok lakberendezési tapasztalatod és fogalmad sincs, hol kezdj neki.

Nem csoda ha nehéznek érzed a helyzetet: az alapvetően jó általános stílusérzékkel megáldott emberek sem biztos, hogy képesek a semmiből tetőtől talpig berendezni egy egész helyiséget, vagy akár otthont. Legalábbis nem úgy, hogy azzal aztán hosszú távon elégedettek tudnának lenni. Mert ahhoz egy nagyon fontos szempontot figyelembe kell venni: a személyiségedhez, a lelkedhez kell elsősorban alakítani a stílusod és nem pedig valami külső látvány hajszolása kell, hogy a cél legyen. 

Az igazán lélekbarát lakberendezéshez tehát idő kell, önismeret és igen: munka és tapasztalat.

Nem kell, hogy profi végzett lakberendező legyél, de még egy tapasztalt szakembernek is napokba, vagy hetekbe telik megtervezni egy adott teret. Szóval igenis valamennyire muszáj elmerülnöd a témában, anélkül nem megy. Ahhoz, hogy megtalálhasd a stílusod, tanulmányoznod kell magad és időt kell szánni az ízlésed kialakítására.

A célunk

Ennek a bejegyzésnek nem célja egy szigorú stíluscímke megtalálása, amit aztán a mellkasodra ragaszthatsz és onnantól elég arra mutogatva összedobálni a berendezési tárgyakat. :)

Sokkal inkább egy folyamatot szeretnék mutatni Neked, mely segíthet kicsit jobban elmélyülni magadban. Segíthet azonosítani azt, ami tetszik, és kizárni azt, ami nem. Idővel pedig kialakíthatod magadnak azt a stílust, mely igazán passzol a Te egyéniségedhez, és ennek tudatában a következő lakberendezési projektedet is magabiztosabban nyélbe ütheted majd!

1. lépés – Beszéljünk az érzésekről

Tudom, ez nagyon pszichológusosan hangzott. :) De mit csináljak, ha egyszer hiszem, hogy ezzel kezdődik minden. Itt, az érzések szintjén. Nem a látványnál, a bútoroknál vagy a konkrét stílusoknál. Millió és milló kép jön velünk szembe a szebbnél szebb enteriőrökről, így könnyű elveszni köztük, de most arra kérlek, ne tedd. Engedd el a külső látványt és figyelj kicsit befele.

Mert ezen alapszik az egész: az érzéseken.

Olyan ez, mint a süti sütésnél a vágyott íz azonosítása. Nem a külső az elsődleges szempont: az íz kiválasztása alapvető ahhoz, hogy Neked jó receptet találj és a végén egy finom, igazán hangulatodhoz és ízlésednek megfelelő sütit kapj, ami igazán jól tud esni!

Állj meg egy pillanatra és gondold végig, mit szeretnél, milyen érzés legyen az otthonodban / választott szobában lenni?

Ha kell, próbálj visszagondolni a kedvenc helyeidre, ahol gyerekként vagy felnőtt fejjel jártál és imádtál lenni. Mi volt ott olyan jó? Milyen érzéseket keltett benned?

Csak csukd be a szemed és képzeld el, mit szeretnél, milyen érzéseket keltsen az adott helyiség majd?

Ha másokkal együtt tervezed berendezni azt a szobát, vond be őket is a folyamatba és vessétek össze, ki milyen érzésre vágyik? Pl. legyen otthonos, hívogató, tiszta, békés, elegáns, inspiráló, lelkesítő, pihentető?

Ha megvan a vágyott érzés, ez lehet majd az alapvető kulcsszavad, melyhez mindig visszatérhetsz majd a tervezés során. Tartsd mindig szem előtt, hogy ez az alap, amire építesz és akkor igazán elégedett leszel majd az eredménnyel is!​

2. lépés: gyűjts inspirációt!

A legfontosabb kulcsszavunk tehát megvan. A második pedig lehet egy adott helyiség neve, amivel képzeletben most dolgozni szeretnénk. Pl. pihentető hálószoba. (akkor is érdemes szűkíteni egy szobára, ha amúgy egy egész otthon berendezése a cél – így könnyebb lesz a stílusazonosító folyamat)

Ezeket a kulcsszavakat használva máris el tudsz indulni a keresésben – akár a Google-t használva is, de ha szoktad használni, a Pinterest is remek felület erre!

Nézd át a feldobott képeket és mentsd le azokat, amelyek a leginkább visszaadják azt az érzést, amit keresel. 

​3. lépés: nézd meg a képeket, nézz magadba!

Aztán ha azokat a lementett képeket is átnézed, próbáld megfigyelni, mi tetszik az egyes fotókon, miért akadt meg rajta a szemed, mi váltja ki leginkább bennük a vágyott érzést?

Pl. a színek tetszenek leginkább? Vagy a bútorokból árad a vágyott nyugtató határ? Esetleg a tapéta mintájából? Vagy a szőnyeg vonzotta elsősorban a tekinteted a képre? Ezek is újabb kulcsszavak lehetnek aztán a keresésben. (pl. zöld nyugtató hálószoba)

Vagy azt is megállapíthatod, mi az, ami nem tetszik: pl. a bútor kárpitját imádod, de a párnák úgy érzed, túl díszesek vagy zavaróan harsányak a nyugtató érzés kiváltásához. Ez máris egy újabb támpont, amit feljegyezhetsz magadnak. „Harsány párnák nem kellenek.” :)

Keress közös pontokat: mondjuk lehet, hogy mindegyik enteriőrben megjelennek a növények. Akkor nézd meg, milyen növények ezek és hogy helyezik el őket? Ez is újabb kis segítség lehet a későbbiekben. 

A képek sugallata ellenére mindehhez nem kell, hogy folyton legyen egy bögre a kezedben, de tulajdonképpen miért ne? :) Ez az egész lehet - sőt akkor a legjobb, ha - egy lélekmelengető folyamat. Hiszen az is!

Dolgozol magadon, magadért. Tedd kellemessé :)

Kortárs vagy hagyományos?

A képek alapján azonosítani a millió lakberendezési stílust, nagyon nem könnyű feladat. Az egyszerűség kedvéért érdemes itt kezdeni, a stílusok ezen két nagy ágánál: kortárs vagy inkább hagyományos az adott enteriőr berendezése?

A kortárs stílusokat gyakran jellemzik tiszta, határozott vonalak, üres felületek, kecses bútorok. Amolyan minimalista hangulatuk van sokszor, mert nem törekszenek betölteni feltétlenül a teret.

Ezek közé tartozik alapvetően a minimalizmus, az 50-es évek modern vonala és a skandináv eredetű stílusok is, mint akár a japandi is.

A hagyományosabb stílusok rendszerint sokkal több részlettel dolgoznak, gazdag textúrákkal és nehezebb, testesebb bútorokkal.

Ilyen például a barokk, az újklasszikus, a modern farmház, a bohó és az eklektikus stílus is.

Mi van, ha mindkettő tetszik?

Persze nem kell feltétlenül választanod most a kettő közül, sőt, általában az emberek inkább valamilyen arányú kombinációban használják a kortárs és a hagyományosabb stílusok elemeit. Mindegyiknek megvan a maga előnye és természetesen mindkettő gyönyörű tud lenni. Azért jobb azonosítani, hogy alapvetően melyik vonzóbb a számodra, mert a későbbiekben ez is egy jó iránymutatás lehet a stíluskeresési utad során. Egy újabb kulcsszó, ha úgy tetszik. :)

Természetesen a keresést analóg formában is folytathatod, magazinok vagy könyvek oldalain át, de ilyenkor is érdemes a telefonoddal lőni egy fotót az adott enteriőrről, hogy később is könnyen visszanézhesd.

4. lépés: összegezz és indulhat a berendezés!

Minél tovább csinálod ezt az inspirálódást, illetve tanulmányozod az általad összegyűjtött képeket, annál pontosabb elképzelésed (és kulcsszavaid) lehetnek a további kereséshez. A lista pedig, ami végül a kezedben lesz, gyakorlatilag megegyezik a Te személyes stílusod részletes leírásával! :)

Ahogy az elején is említettem: itt nem egy szigorúan körbehatárolt stílus, amit eredményül kapsz. Ez véleményem szerint sokkal több ennél, mert jóval egyedibb és különlegesebb, ami csak a Tiéd! :) Ha nagyon szeretnél, a kiválasztott képek alapján visszakeresheted a rájuk jellemző stílust is, de figyelmeztetlek: a legtöbb hangulatos enteriőr, amit látsz igazából mind meglévő stlusok kombinációjából született.

Hát miért is ne alkothatnál Te is magadnak egy ilyen kombinációt? :)

Pl. modern skandináv farmhouse, eklektikus beütéssel. Mennyivel jobban hangzik, mint ha csak egy skatulyába próbálnád bepréselni magad. :)

A lényeg, hogy a kulcsszavakkal a zsebedben már a megfelelő lakberendezési tárgyak és inspirációk is könnyebben megtalálnak majd! :)

Tetszett a cikk? Gyere Instagramra vagy Facebookra és mondd el - sokat jelentene!  

És ha már arra jársz: kövess minket közösségi oldalainkon :)

így biztos nem maradsz le a következő bejegyzésünkről sem!

Hamarosan további bejegyzések is érkeznek a lakberendezési stílusokról!

A következőben például be fogom röviden mutatni a legkedveltebb stílusokat - hogy legyen honnan továbbindulni. :)

Ha szeretnéd elolvasni a többi, lakberendezéssel kapcsolatos bejegyzésünket is...csak kattints ide! :)

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás gyengénlátó verzióra!