9+2 otthonfrissítő tipp a tavaszi fáradtság ellen

Áprilisi szeszélyek - kívül-belül

Ez a hónap az, amit leginkább a kiszámíthatatlanságáról és végletességéről ismerünk.

Hol didergünk, hol megsülünk, hol bőrig ázunk… ugyanígy lehet, hogy egyik pillanatban tele vagyunk energiával, tervekkel, lendülettel, de az is előfordulhat, hogy csak szeretnénk ezt érezni. Szeretnénk frissen és üdén, lelkesen belevetni magunkat a terveink megvalósításába, de erőtlennek és kimerültnek érezzük magunkat és szívünk szerint inkább visszabújnánk még kicsit a takarónk alá.

A jelenség nem egyedi

A köznyelv tavaszi fáradtságnak nevezte el ezt az átmeneti állapotot.

Ha Te is küzdesz vele, ebben a cikkben megosztok Veled néhány tippet, hogyan hozhatnád kicsit lendületbe magad a lakótereddel együtt: hiszen ez tökéletes időszak az otthonod felfrissítésére is. :)

A lélekbarát lakberendezés módszerével gyengéden, de hatékonyan lendülhetsz túl ezen az időszakon! :)

Mi is az a lélekbarát lakberendezés?

Az, ami segít, hogy a Hozzád leginkább illő, igazi otthont jelentő lakóteret alakíthasd ki magadnak

- ahol valóban feltöltődhetsz és erőt meríthetsz az élethez, amit élni szeretnél. :)

Ha még nem ismernénk egymást, hadd mutatkozzam be:

Kriszti vagyok, lakberendező, pszichológus végzettséggel. :) Munkám során mindig igyekszem ötvözni a két tudást és lélekbarát szemmel tekinteni az otthonnal kapcsolatos kérdésekre is. 

Lássuk, most hogy segíthet nekünk ez a megközelítésmód! :)

A tavaszi fáradtságról általában

Bár nagyon kellemetlen és lehangoló tud lenni, valójában nem egy betegségről, hanem egy teljesen természetes jelenségről van szó.  Lényegében a szervezetnek is idő és energia kell ahhoz, hogy a téli üzemmódból a tavaszira váltson. Mindez a hormonháztartásunk, a melatonin- és a szerotoninszintünk ingadozásaiban is megjelenik.

Előbbi, a melatonin az alvás-ébrenlét ritmusunkat szabályozza. A rövidebb nappalokkal járó téli időszakban kevesebb napfényhez jut a szervezet, ilyenkor fokozódik a melatoninképződés, aluszékonyabb az ember. A tavasz közeledtével a napok hosszabbodásával több fény éri szervezetünket, csökken a melatonintermelés, de ez nem egyik pillanatról történik.

Másik, hangulatunkban fontos szerepet játszó hormonunk a szerotonin, melynek képződését a fény fokozza. A sokszor szürke és hosszúnak érződő téli időszak után jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására csak lassan és fokozatosan tud pótlodni. Az alacsony szerotoninszint depressziós hangulatot, örömtelenség érzetet okoz és ez sem tud egyik napról a másikra elűnni.

Életmódbeli változtatásokkal csökkenthető a tavaszi fáradtság: a több mozgás, több idő a szabadban, változatosabb és egészségesebb táplálkozás segít.

Ebben a cikkben pedig megosztom, szerintem még mit tehetünk az otthonunk felfrissítéséért és a könnyedebb tavaszi átállásért! :)

Én végigböngésztem a kínálatot,, hogy Neked ne kelljen :) 

Lakberendezőként tudom, hogy sokszor nincs ideje vagy kedve az embereknek átnyálazni a teljes internetet egy-egy darab után kutatva, sőt, néha azt sem pontosan tudják, mit is kéne keresniük. Épp ezért szerettem volna kicsit megkönnyíteni a dolgod. :)

A bejegyzésben sok linket is találsz a tippek mellett. A használati tárgyakat ábrázoló képek címére kattintva mind egy hazánkban is elérhető webshop terméke bújik meg. Ezen kívül a szövegben is igyekeztem mindenhol belinkelni azokat a darabokat, amiket szerintem érdemes lehet megnézned, vagy akár megvenned. :)

Kattints bátran rájuk! :)

Szóval ha valamelyik darab felkelti az érdeklődésed, illik az elképzeléseidhez, jó érzéseket vált ki belőled és el tudnád képzelni, hogy éveken át (mondjuk minden tavasszal vagy nyáron) örömmel használod, akkor csak kattints és az adott webshop oldalára érkezve a termék részleteinek megismerése után akár meg is vásárolhatod azt! 

Jöjjenek hát a tippek!

Vannak köztük klasszikus és kevésbé egyértelműen lakberendezői fogások - de ezek külön-külön és együtt is segíthetnek könnyebben venni az évszakváltással járó nehézségeket.

A cél, hogy akár esik kint, akár fúj, odabent legalább mindig élvezhesd a tavasz friss lendületét. :)

1. Tisztulj meg, szabadulj fel!

Sokaknak az első, ami a tavaszi otthonfrissítésről eszébe jut, a nagytakarítás - gyorsan tudjuk le mi is, hogy utána jöhessen a többi tipp. :)

Akár tudod örömödet lelni a takarításban, akár nem, akár átestél már rajta, akár nem, és akármilyen alaposságra is törekszel ilyenkor, a lényeg, hogy egy kicsit szánj rá több időt, mint általában szoktál.

Hiszem, hogy nem a maximális tökéletesség a cél, sokkal többre tartom a tudatosságot. Tudatosan döntsd el, hogy bármennyi is sikerül megcsinálni, minden az otthonodra fordított perccel segíted magadat (és a veled élőket is) abban, hogy egy felszabadultabb tavasznak nézhess(etek) elébe!

Az, hogy miként csinálod végig a nagytakarítást, megint csak rajtad áll. Haladhatsz szobáról szobára, vagy feladatonként is, ahogy jobban esik, de egy tippem azért van: mindenképp érdemes egy kis lomtalanítással is összekötni a folyamatot. Engedd el mindazt, ami már nem ad örömet, ezzel is felszabadítva kicsit a lakótered és a lelked is!

2. Vedd elő a könnyebb anyagokat!

Ha olvastad egy cikkemet is, tudod, hogy odavagyok a lakástextilek cserélgetéséért :) Nálam minden évszakváltáskor ez az első, és azt is elmondom, miért.

Több, mint látvány

A különböző jellegű anyagok különböző érzeteket keltenek bennünk, és ehhez még hozzájuk sem kell érnünk!

Azon kívül, hogy természetesen a színük és mintájuk is befolyásolja a közérzetünket és hangulatunkat, rájuk nézve képes az agyunk felidézni azt is, milyen érzetet kelt az adott anyag tapintása bennünk! Így többszörösen is hatással van ránk a pléd a kanapé karfáján és a huzat a párnánkon.

Például míg télen jól esett vastag, puha kötött vagy polártakarók alá bújni, most már lehet, hogy ugyanez az anyag kellemetlenül nehéznek és melegnek tűnik, mintha nem tudnánk levegőhöz jutni alatta.

Ideje hát egy kis felfrissülésnek!

Jöhetnek a lenszövet párnahuzatok, könnyű pamuttakarók, ágyneműhuzatok és konyhai textíliák. Van, aki ilyenkor lecseréli a kisebb szőnyegeit vagy akár a függönyeit is (legalábbis a sötétítőket) – ha a tavaszi nagytakarítás keretében úgyis  leszeded őket a mosáshoz, tehetsz fel valami könnyedebb, mondjuk lenkeverékből készült darabot is!

Amiben lehet, érdemes lehet más dekortárgyaknál is a súlyosabb, tömörebb anyagokat könnyedebb természetes anyagokra cserélni: pl.a tömör tárolódobozokat rattankosárra, a sötétszínű kaspókat vagy vázákat pedig vidámabb színű kerámiára vagy üvegre válthatod. Ezek között például biztos találsz olyat, ami aktuális kedvenc színedben pompázik.

3. Ébresztő!

Míg télen a lélek ősi ösztöne, hogy kicsit elcsituljon, nyugalmat és békét leljen, akár a természet odakint, tavasszal minden az ébredezésről és a színbeborulásról szól! Ezt az otthonunkba is becsempészhetjük: nem csak az anyagok miatt érdemes lecserélni a textileket például. Most bátra(bba)n jöhetnek a mozgalmasabb, leveles, virágos minták, csíkok és vidámabb színek!

Persze túlzásba esni sem kell, de ha egy-egy díszpárnahuzatot a kötött sötétről lecseréled a fenti képen szereplő pamut virágosra, vagy a vastag poliészter pléded erre a könnyű pamuttakaróra mindjárt más lesz az összhatás! 

Sokat dobhat ilyenkor a belső világunkon a fali dekorációk felfrissítése is: egy-egy növényi motívumokkal átszőtt új kép, néhány színesebb dísztárgy rögtön új, üde hangulatot tud hozni a lakóterünkben is.

4. Otthonos dallamok

Nem annyira szigorú értelemben vett lakberendezés, de én hiszek abban, hogy a hangulatos otthon és a lélekmelengető lakótér kialakításakor minden érzéket figyelembe kell venni, nem csak a látványt és a már korábban textileknél is említett tapintást. Nincs annál hangulatosabb, mikor egy jól berendezett és harmóniát sugárzó otthon hozzáilló „háttérzenét” is kap. Ha szeretsz zenét hallgatni, összeállíthatsz egy lelkednek kedves tavaszi listát, amit hallgatva a lelked is felfrissülhet kicsit a téli szendergés után. 

Megjegyzem: a természet itt is ihletet adhat. Ha épp nem nagyon tudod, milyen slágerekhez nyúlj, választhatsz instrumentális tavaszi dallamokat is, vagy akár a természet hangjait is segítségül hívhatod.

Az ismert zenelejátszó felületeken mindre találsz már bőven kínálatot.

5. Élj az illatok és ízek erejével is!

Ha pedig már az érzékek bevonását emítettem az előbb - az illatok és az ízek hatásait sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Hozz új életet konyhádba!

A téli időszak inkább a nehezebb, tápanyagdúsabb ételekről szól. Ám a melegedő időjárás egyik velejárója az, hogy egyre több zöldséget, fűszert és gyümölcsöt tudunk helyben is beszerezni, ez pedig a mindennapi étkezéseinket is új szintre emelheti!

Ha szoktál főzni, használd ki a szezonális élelmiszerek egyre szélesedő palettáját és dobd fel azok színességével és ízével a főztödet! Az ilyen ételek illatairól nem is beszélve… :)

Ha eddig nem magad készítetted az ételed, de most már szeretnéd, segíthet felvenni az új ritmust az is, ha beszerzel néhány hasznos, de stílusos és mutatós kiegészítőt is. 

Ha a konyhában való sürgés-forgás végképp nem a Te világod, akkor is bíztatlak, hogy merj új dolgokat kipróbálni (akár a főzés, sütés terén, akár csak a megvett ételek terén), hiszen a tavasz a megújulás időszaka is. Lehet, hogy amit tavaly nem szerettél, most már örömet fog nyújtani. :)

Illatozz egy kis életet otthonodba!

Az illatok erejét pedig nem győzöm hangsúlyozni – egy-egy jól megválasztott illat a gyertyádba vagy illatosítódba, sokat lendíthet a közérzeteden! (És ezekért nyilván csak a Lélekmelengető Webshopig kell menned :))

Ugyanígy a konyhában készülő finomságok, vagy éppen az asztalra kitett virágok illata szinte észrevétlenül pezsdíthet a hangulatodon és tölthet fel energiával!

Tavaszi kollekciónk sok új illattal és termékkel vár ♥

Nem csakhogy a legfinomabb tavaszi illatokkal töltöttük fel készleteinket, több új gyertyát és illatosítót is hoztunk Neked! Akár az édes, a gyümölcsös, a virágos vagy épp a fűszeresebb illatokat keresed - 21+ illatunk között minegyikből találsz! :) És akár különleges design címkés gyertyáinkba kéred őket, akár letisztultan elegáns üvegtégelyeinkbe, vagy tömörfa dobozos ajándékcsomagként - tudd: minden termékünk a legtisztább és legjobb minőségű, környezetbarát repce-és szójaviasszal és persze sok szeretettel készült ✨

6. Hozd be a természetet!

Na és akkor térjünk vissza a vizuális hatásokra. Én lakberendezőként is hiszek abban, hogy a természetből végtelen inspirációt meríthetünk, és a jó közérzetünkhöz elengedhetetlen az, hogy harmóniában legyünk a minket körülölelő környezettel. Bármilyen évszakról is legyen szó, minél inkább sikerül behoznunk annak jellegezetességeit az otthonunkba, annál kiegyensúlyozottabbnak és harmónikusabbnak érezhetjük hangulatunkat. Tavasszal megtehetjük ezt például az éppen virágozni készülő néhány cseresznyefaággal, barkával, aranyesővel, vagy persze frissen vágott virágokkal is. Ezek stílusosan elrendezve egy mutatós vázában csodásan képes élettel megtölteni a teret! Bár idén minden extrakorán levirágzott, szerencsére most már művirágokból sem csak rémronda plasztik borzalmak kaphatók, hanem egészen mutatósak is (például ezek itt).

Ami pedig lehet, legyen friss és élő: akár csak pár szál virág a kertből, esetleg a helyi piacról attól a kedves öreg nénitől, vagy néhány cserép üde fűszernövény… élettel töltik meg a lakóterünket. Hasonló hatást érhetünk el a friss gyümölcsök, akár zöldségek hangulatos elrendezésével is, főleg, ha természetes, pl. fa kiegészítőkkel kombinálod őket. Minden konyha ékére válik például egy friss, egészséges finomságokkal megtömött ilyen mangófa tálca. :) 

7. Tágítsd ki otthonod!

A fenti elven alapulva arra is hívnálak, hogy igyekezz otthonod részévé is tenni a kinti természetet - amennyire csak lehet.

Amint először megérezzük a tavaszi nap melegebb sugarait, természetes, hogy elkezdünk vágyni arra, hogy minél több időt kint tölthessünk.

Hiszen mi is a természet részei vagyunk: nekünk is kell a friss levegő, a napfény és a tavasz minden csodája, hogy erőre kapjunk a téli begubózós megpihenés után!

Rendezkedj be odakint is!

Ha egyelőre hűvös is van még hozzá, fel lehet készülni arra, hogy ezt hogy fogod tudni majd később megtenni.

Ha van egy kis teraszod vagy erkélyed, takarítsd alaposan le, tedd ki / szerezz be pár kültéri ülő alkalmatosságot, kisasztalt – mindent, ami ahhoz kell, hogy kényelmesen megreggelizhess vagy kávézhass egy jót ott is!

Ha pedig kertes házban élsz, adj egy kis törődést az udvarodnak/kertednek is. Meg fogja hálálni!

8. Gondozz valami zöldet!

Nevelni és gondozni egy (vagy sok) kis (vagy nagy) növényt, veteményest vagy virágot nagyon hálás feladat: az emberre testileg és lelkileg is jó hatással van, ha foglalkozhat kicsit a természettel közvetlen közelről is.

Persze millió dologtól függ, ki milyen mértékben tud elmerülni a kertészkedés örömeiben, de nem kell óriási kertes ház és napi 24 szabad óra ahhoz, hogy valamennyire behozhasd ezt az életedbe. Ha van rá időd és lehetőséged, na meg kerted, a határ (majdnem) a csillagos ég, de ha csak egy kis erkély vagy egy szép nagy ablak napos párkánya áll rendelkezésre, munka és/vagy afolyton nyüzsgő gyerekek mellett, akkor is nevelgethetsz pár új igénytelen szobanövényt, esetleg néhány tő koktélparadicsomot, vagy valami mutatós virágot is. 

Nekem örök kedvenceim a „mindigjóljönaháznál” típusú fűszernövények: mindig igyekszem kéznél tartani egy kis rozmaringot, metélőhagymát és bazsalikomot. Illatuk és ízük instant felüdülés nekem :)

Plusz előny: bármelyiket is választod, mindegyikre jól esik ránézni is, főleg ha tudod, a saját kezed munkája van benne :)

Tipp kezdőknek:

Tudtad? Már teljesen termésre kész kis szetteket is vásárolhatsz kaspóstul mindenestül, például finom epret, vagy egy kis bio chilipaprikát, esetleg fűszernövényeket is termeszthetsz minden előzetes tudás vagy gyakorlat nélkül!  Ezeknek csak egy kis napfény és víz kell, és biztos a sikerélmény! :)

9. Elő az újjal!

Ha pedig egyelőre nem nagyon érzed az erőt arra, hogy több időt tölts kint, vagy épp az új tavaszi hobbidba esik nehezedre belevágni - kicsit segíts rá a lakberendezés erejével!

Tegyél el minden olyat szem elől, ami a télen olyan jóleső, de most már kevésbé jótékony begubózásra csábít.

Helyette pedig tégy láthatóvá és könnyen elérhetővé mindent, ami kifelé hívogat.

  • Ha mondjuk szeretnél többet mozogni és van biciklid, rak(as)d rendbe a téli pihenő után és készítsd elő a sisakot hozzá, legyen egy könnyen elérhető kosárban az előszobában.

  • Vagy kerüljön oda a kertészkötény és a kesztyű, ha a veteményessel vagy virágoskerttel szeretnél idén többet foglalkozni!

  • Itt is ér motiválni magad néhány új, stílusos de praktikus kiegészítővel - például ha beszerzel egy csinos öntözőkannát, a növénykéidet is lelkesebben locsolod majd :)

Azért persze nem kell minden „otthonülős” hobbinak hátat fordítani!

...de mondjuk, ha kint is van egy tökéletes kényelmes kis zug az olvasáshoz, mint mondjuk a fenti kis kültéri fotel, lábtartóval, asztallal, máris több kedved lesz kint bekuckózni.

Így legalább friss levegőn vagy és kapsz egy kis D vitamint, míg az aktuális kedvenc köteted oldalait falod. :)

A lényeg, hogy rendezd be úgy az otthonod, hogy az segítsen az új kívánt szokásokat felvenned. Olyan szokásokat, amik energiával töltenek fel. Így nagyobb lendülettel állhatsz neki minden napnak! (Ez a téma egy külön posztot is érdemel, hamarosan hozom azt is :))

+1. Rend a lelke mindennek 

Ha egyetlen tippet sem fogadsz meg a fentiekből (mert nincs kedved, időd, vagy energiád), de sikerül végezned egy gyors de hatékony rendrakást, már sokat tettél azért, hogy jobban érezhesd magad!

...na meg a fény és a levegő!

Ha pedig mindezek után elhúzod a függönyöket, hogy minél több természetes fény áradhasson be és szélesre tárod az ablakot, beengedve kicsit  a tavaszi friss levegőt, az életteredet is sokkal üdébbé varázsolhatod!

Hátha még ezt rendszeresen megismétled, akár napi szinten… hálás lesz a tested, lelked és az otthonod is érte :)  

Nem a tökéletesség a cél

Ha tehetem, mindig elmondom: tényleg azt gondolom, hogy nem az a lényeg, hogy minden patika tiszta és rendezett legyen. Az otthonunkban zajlik az életünk, és van úgy, hogy ez a bizonyos élet  nem a makulátlan lakótérről szól elsősorban. Fogadjuk el, és hozzuk ki magunkból azt, amit adott helyzetben tudunk. Ha sikerül tudatosan olyan céllal megvalósítgatni a fenti tippeket, hogy ezzel a saját lelki egészségünkért is tettünk valamit, az már siker :)

+2. Adj időt magadnak!

Végezetül pedig csak még egy kis lélekbarát tipp: tudd, hogy amin átmész, természetes folyamat és a legjobb, ha kíméletes vagy magaddal. Adj időt a szervezetednek az átállásra! 

Engedd, hogy a fenti tippek inspiráljanak és elindítsanak a változás útján, de ne várd, hogy egyik napról a másikra megújul majd az otthonod és a szervezeted is. Ahogy a természetnek, nekünk is időre van szükségünk, de kellő odafigyeléssel magunkra kihozhatod ebből az átmeneti időszakból is a legtöbbet. :)

Jó felfrissülést kívánok Neked - és az otthonodnak! :)

Kriszti

Tetszett a cikk? Gyere Instagramra vagy Facebookra és mondd el - sokat jelentene!  

És ha már arra jársz: kövess minket közösségi oldalainkon :)

így biztos nem maradsz le a következő bejegyzésünkről sem!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás gyengénlátó verzióra!