Atomi Szokások, egy lélekbarát lakberendező szemén át

2023-09-03 12:14:50-kor

Légy az, akivé válni akarsz!

Jó, igen, tudom: minden "önsegítő" kötet azt ígéri, hogy ebben segít - de őszintén megmondom, számomra (és sok millió más lelkes olvasójának világszerte) tényleg sokat adott James Clear könyve és az általa bemutatott gondolkodásmód.

Nem azonnali, villámmegoldásokkal kecsegtet, nem illúziót próbál árulni: viszont ha szeretnél hosszútávú, tartós változást az életedben, és hajlandó vagy tenni is érte, ez a kötet valóban megvilágíthatja Neked az utat hozzá! És még a lakberendezés is fontos szerepet kap az egészben…

...ha szeretnéd tudni, hogyan – olvass tovább. :)


* Ne lepődj meg: nekem angolul van meg a könyv, így a képeken is ez a példány szerepel. Mikor először megjelent, olyan jókat olvastam róla, hogy nem bírtam kivárni a magyar fordítást. :)

Természetesen azóta magyarul is elérhető már a kötet, nyomtatott és azonnal letölthető e-könyv formájában is!

Egy könyv a szokásokról

Ahogy a címe is sugallja, a kötet valóban elejétől a végéig a szokásokról szól. Hogyan építsünk jó szokásokat, hogyan hagyjuk el a rosszakat.

Talán eszedbe jut a kérdés:

hogyan lehet ennyire népszerű egy könyv a szokásokról?!

Egyrészt szerintem azért, ahogy Clear ír: érthetően, olvasmányosan, mégis tartalmasan. A szerző nem fukarkodik a biológia, neurológia és számomra oly kedves pszichológia releváns elméleteinek bemutatásával, mondandója mégsem válik szárazzá vagy követhetetlenné a laikusok számára sem. Hasonlatokkal, személyes és érdekes történetekkel tarkítja az egyszerű, mégis végtelenül hatékony szabályok leírását. Összességében egy viszonylag könnyen olvasható, mégis tanulságos és valóban tartalmas könyvről beszélhetünk.

Másrészt pedig az sikerének titka, hogy amit leír, működik. Tényleg működik.

Minden nap 1 százalékkal jobban!

Ha a könyv legfontosabb mondandóját egy mondatban kellene összefoglalnom, az valahogy így hangozna: sok kicsi sokra megy. Ha minden nap teszünk a céljainkért, azzal nagy eredményeket érhetünk el – akkor is, ha rövidtávon nem tűnik túl eredményesnek, amit csinálunk.

Mikor az életünk megváltoztatásáról merengünk, hajlamosak vagyunk csak nagyban gondolkodni: el kell költöznünk, fel kell mondanunk, maratont kell futnunk, stb. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a jobb élethez muszáj egyik napról a másikra hátrahagynunk mindent, amik és akik korábban voltunk. Ám James Clear mutat nekünk egy másik, fenntarthatóbb, eredményesebb és élhetőbb utat: az apró, atomi kis szokások útját.

A kis változ(tat)ások ugyanis összeadódnak!

Talán ez kicsit túlságosan is egyszerűnek tűnhet, de ahogy az ember végigolvassa a könyvet megérti, mekkora erő lakozik a kis szokásainkban, illetve a szokásaink rendszerében. Hiszen végsősoron ez utóbbi határoz meg minket. Minél többször megismétlünk egy adott viselkedést, annál inkább megerősítjük az ahhoz kapcsolódó identitásunkat. Azonosulunk azzal, amit rendszeresen csinálunk – tehát a szokásaink meghatároznak minket. Ilyen értelemben a szokásaink megmutatják, mit is gondolunk igazán mélyen belül magunkról. Ha nem tudatosan alakítjuk őket, az identitásunk alakulását sem mi irányítjuk. 

Az identitásunk másfelől abból is állhat, akik lenni akarunk – ha van egy tiszta képünk arról, milyen emberek szeretnénk lenni, kialakíthatunk a vágyott énképünknek megfelelő szokásrendszert is magunknak, ami pedig segít valóban azzá válni, akivé akarunk. Ha tehát tudatosan irányítjuk a napi szinten végzett cselekvéseinket, megindulhat a vágyott irányba történő változás is.

Lélekbarát tudatosság

Ehhez persze először is kell egy nagy adag önismeret: le kell ülni és komolyan szembesíteni magunkkal mindazzal, akik vagyunk és akik lenni akarunk. Amit jelenleg napi szinten csinálunk és amit tennünk kellene ahhoz, hogy valóban azzá válhassunk, akik lenni szeretnénk.

Sorra kell vennünk a realitásokat is: milyen az alapvető személyiségünk, mit határoznak meg a génjeink, mik az erősségeink. Clear is kiemeli: minden szokást könnyebb meghonosítani, ha valóban illeszkedik is a természetes énünkhöz. Nem kell mindenben jónak lennünk, de mind lehetünk jók valamiben.

Egyszerre lélekbarát és inspiráló az, ahogy ezt kifejti a szerző: nem kell, hogy irreális elvárásokat támasszunk magunkkal szemben, de ugyanakkor motivál is arra, hogy fejlesszük magunkban azt, amit szeretnénk. A lényeg, hogy ha csak 1 százalékkal is többre vagy képes a nap vagy hét végén, mint előtte, máris előrébb vagy!

Ahogy az alcím is mondja: apró változások, kiemelkedő eredmények!

Szabályok, tippek, trükkök

A kötet nagy részében Clear alaposan kifejti, hogyan lehet jó szokásokat kialakítani és a rosszakat megtörni annak érdekében, hogy a számunkra ideális rendszert kialakíthassuk. Mindehhez pedig nyíltan kimondja: a motiváció, sőt az önfegyelem sem elég. Ennél több kell.

Elhatározás, sőt elhivatottság kell az új identitásod felé. Alaposan meg kell tervezned és elő kell készítened minden apró kis változtatást, hogy biztos legyen a siker. Monotonnak, unalmasnak és meglehetősen hétköznapinak tűnhet, de mint megtudjuk: a következetesség az, ami igazán előrevisz – és ennek sem kell lélekölőnek lennie! Sőt!

Clear számos hasznos tippet és tanácsot rejt el a könyvben, a viselkedésformálás 4 lépcsős modelljétől kezdve a szokáshalmozáson át az „Aranyhaj” elvig…

A legfontosabbak: az alapszabályok

A jobb szokások kialakításának szabályai

Tedd egyértelművé!
Tedd vonzóvá!
Tedd egyszerűvé!
Tedd olyanná, hogy megérje!

A rossz szokások elhagyásának szabályai

Tedd láthatatlanná!
Tedd kellemetlenné!
Tedd bonyolulttá!
Tedd olyanná, hogy ne érje meg!

Mindez hogyan is néz ki a gyakorlatban? A könyvből megtudod! :)

Amiért Lakberendezői szemmel is érdekes:

Nyilván ez nem kifejezetten lakberendezéssel kapcsolatos kötet, sokkal inkább az általánosabb értelemben vett önfejlesztő könyvek sorába tartozik, mégis úgy éreztem, helyet érdemel a Lélekmelengető Könyvajánlók között.

A környezetünk, otthonunk és a berendezési tárgyaink szerepe ugyanis vissza-visszatérő elem a szabályok leírása közben. Például egy új szokás kialakításánál alaposan kifejti a szerző, mit tehetünk az otthonunk kialakítása terén azért, hogy sikerrel járjunk. Bemutatja, hogyan segíthet a környezetünk, hogy egyértelműen látható, vonzó, egyszerű és jutalom lehessen a kívánt viselkedés. Ugyanígy tippek és trükkök sorát ismerhetjük meg arra nézve is, hogy segíthet az otthonunk berendezése a rossz szokások elhagyásában is.

A lélekbarát lakberendezés jobb emberré tehet!

A pszichológus és a lakberendező szeme egyaránt csillogott bennem, mikor ezeket a tanácsokat olvastam, hiszen épp arról szólnak, amit munkám során és amit itt a bejegyzéseimben is elsődleges fontosságúnak érzek: az otthonunk és a lelkivilágunk kapcsolatáról. Arról, hogy mennyire szoros összefüggésben, elszakíthatatlan kölcsönhatásban van a kettő. Hogy nem csak lelkünk kivetülése a környezetünk, hanem fordítva is működik a kapcsolat: az otthonunk is óriási hatással lehet a mentális állapotunkra! (Ez a nézőpont különben megér egy külön blogbejegyzést is, készül is egy a háttérben - érdemes lesz figyelned az oldalt, ha Téged is érdekel a téma! :))

Ha tehát változtatni akarunk, elengedhetetlen, hogy alaposan magunkba nézzünk, majd megnézzük az aktuális szokásainkat, és aztán az otthonunkat is alaposan, új szemszögből is megfigyeljük. Annak szemszögéből, akivé válni szeretnénk.

És ezután érdemes feltenni a kérdést: mit változtassunk, hogy változhassunk magunk is?​

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, akit érdekel az önfejlesztés, a pszichológia, mindez gyakorlati és jól használható eszközökkel színesítve.

Annak, aki milliószor próbálta már rossz szokásait levetkőzni, vagy épp újakat meghonosítani, mégsem járt kellő sikerrel eddig.

Aki szeretné új alapokra helyezni a mindennapjait, a karrierét, a kapcsolatait, és azt, ahogy éli az életét.

Aki szeretné megreformálni saját magát.

Ez egy olyan kötet, amiből mindenki tud találni hasznos motivációt és inspirációt magának.

Segít kicsit elmélyedni az önismeretben és hosszú távon tudatosabb, jobb, teljesebb és elégedettebb emberré válni. 

"Az apró fejlesztések által idővel elérhető változás lélegzetállító. Elmondom hozzá a matekot is: ha egy év alatt mindennap 1 százalékkal jobban teljesítesz, az év végére harminchétszer jobb leszel, mint voltál."

James Clear

Megtetszett? Itt meg tudod venni!

Ha e-könyvként szeretnéd...

Ha angolul olvasnád inkább...

Tetszett a bejegyzés? Gyere Instagramra vagy Facebookra és mondd el - sokat jelentene!  

És ha már arra jársz: kövess minket közösségi oldalainkon :)

így biztos nem maradsz le a következő bejegyzésünkről sem!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás gyengénlátó verzióra!