google-site-verification=IGbNNF94Snxqi9vMGHE2XS-bZOSX9_2vFtXk2Etlpl0

Hozd be a nyarat az otthonodba ezzel a színnel!

2024-05-28 14:37:34-kor,Könyv-és dekorajánlók, ajándékötletek kategóriában

Mi is ez az év színe?

A Pantone, a világ egyik legnagyobb festékgyártója minden év végén kihirdeti, hogy melyik lesz a következő év színe. Ez egyfajta "divatelőrejelzés" is, hiszen akármelyikre is esik a választása, az meghatározó lesz a lakberendezésben és a divattrendekben is. A 2024-es év színének ők a "Peach Fuzz" nevű árnyalatot jelölték meg.

Ez a finom, friss,, modern de mégis meleg és otthonos árnyalat valahol a rózsaszín és a narancssárga, között van félúton, a bézs enyhe beütésével. A Pantone maga úgy fogalmazta meg, hogy ez a barackos árnyalat kedvesség és gyengédség érzetét hozza el, hirdetve az egymással való törődés, az osztozkodás, a közösség és az együttműködés fontosságát. 

Tökéletes, ha egy élettérbe kellemes és vidám hangulatot akarunk hozni, nem igaz? Egy igazi "dopaminbomba", ahogy a legfrissebb trendek nevezik. :)

Pszichológiai hatás

Mint lélekbarát lakberendező (és eredeti szakmám szerint pszichológus) ​meg kell ,hogy említsem ennek az árnyalatnak a lélektani hatásait is - enélkül nem is lenne teljes a cikk. :)

Mint ismert tény, a színek ugyanis komoly hatással tudnak lenni pszichés állapotunkra, hangulatunkra és közérzetünkre

A Peach Fuzz barackos árnyalata - szakértők és laikusok véleménye szerint is:

  • Vidámság, melegség, kényelem és játékosság érzetét kelti az emberi elmében.
  • A gondoskodás iránti ősi igényünket szólítja meg: ezért lehetséges, hogy ilyen varázserővel hat az enteriőrökben is:
  • úgy érezzük egy ilyen árnyalattal gazdagított térben, hogy szívesen látnak minket, jókedv és kedvesség fog minket fogadni.
  • Benne van a halvány narancssárga melegsége és finoman energizáló hatása
  • a rószsaszín finom, kultúránkban nőiesnek számító, bizalmat keltő színe és nyugtató hatása

Hogy használjuk a saját otthonunkban?

Ez a kifinomult,, barátságos árnyalat bármilyen enteriőrt fel tud dobni, ha a megfelelő színekkel és kiegészítőkkel kombináljuk. Persze, nem szükséges ehhez tetőtől talpig barackba öltöztetni az otthonunkat (mint itt a képen). Ízlésünktől függően adhatunk neki kisebb, de nagyobb felületeket is. Adok néhány ötletet, hogyan tudjuk ezt megtenni!

I. Ha nagyobb volumenben gondolkodunk

  • befesthetünk falakat: egy hangsúlyos falrészen szuperül tud mutatni, vonzza a tekintetet, remek módja a fókuszpont kialakításának egy helyiségben
  • beruházhatunk egy hangsúlyosabb bútordarabra is (ezt azért mindig jól fontoljuk meg, nehogy megbánjuk később, mondjuk mikor decemberben bejelntik az új év trendszínét :))
  • átfesthetünk egy meglévő bútort is (pl komódot vagy éjjeliszekrényt - ezt, a falhoz hasonlóan bármikor átfesthetjük legalább)

Akármelyiket is választjuk, a legjobb, ha natúrabb színekkel (bézs, földes színek, szürke fehéres árnyalatok) ellensúlyozzuk aztán a nagyobb felület színességét, így nem fog túl soknak tűnni az összkép.


II. Ha inkább kisebb kiegészítőkkel hoznánk be az új színt, azt is megtehetjük!

A következő színekkel és elemekkel csodás összképet tud adni egy ilyen barackszínű dekoráció:

  • Komplementer színekkel párosítva (halvány kékes árnyalatok) színes, de mégis harmónikus 
  • A világos natúr színpalettával (bézs, földszínek, szürkék, fehérek) letisztult, könnyed, finom és nőies hatást érhetünk el
  • Sötét natúr színekkel (antracit, fekete, sötétbarna) pedig inkább drámai lesz a hatás, a barack kiválóan tudja ellensúlyozni őket
  • Élénkebb sötét színekkel kombinálva (tengerészkék, smaragdzöld, burgundivörös) drámai, mégis elegáns lesz a végeredmény
  • A meleg, "napsütötte" színek mellé téve (napsárga, narancssárga) igazi nyári, vidám hangulatot tudunk varázsolni 
  • Fémes felületekkel (arany, réz, rozégold) együtt glamúros, előkelő kombinációt kapunk 
  • A természetes elemekkel (növények, virágok, fafelületek stb.) most sem lőhetünk mellé: meleg és otthonos egyensúlyt teremthetünk vele

Lássunk néhány konkrét példát!

Én most inkább arra hoztam ajánlást, milyen kisebb, trendi, mégis időtálló kiegészítőkkel hozhatjuk be mi is otthonunkba egyszerűen és jól variálható módon ezt a gyönyörű árnyalatot és a velejáró hihetetlen meleg és vidám hangulatot!

Lakástextíliákkal a nappaliban, hálóban

1. VACANZA párna (2 méterben elérhető) // butlers

A barackszínű párnák nyáron szuper választások lehetnek. Az ilyen darabok azért is praktikusak, mert variálhatod, hogy a csíkos felüket mutassák vagy az egyszínűt. Ha pedig eljön az évszakváltás ideje, egy párnahuzattal könnyen új színvilágú kiegészítőt varázsolhatsz belőlük.

2. MENDOLA FABRICS Voile fényáteresztő függöny // bonami

A melegebb időszakban amúgy is ajánlani szoktam a könnyedebb függönyöket - egy ilyen finom és elegáns színes darab pedig a beáradó fényt is még játékosabbá teszi, nyári ragyogást varázsolva az egész helyiségbe. És látod, milyen jól mutatnak vele a természetes anyagok (pl.rattan)?

3. NATTIOT Kirthy mosógépben mosható szőnyeg // bonami

Ez a szőnyeg pedig arra tökéletes példa, milyen csodás hangulatot tud varázsolni a barackszín sárgás és rózsaszínes árnyalatokkal párosítva. Gyönyörű, tavaszi és nyári időszakokra különösen passzoló darab, és ráadásul mosógépben mosható (ami pl. nálam egy kutyával és két kis gyerekkel nagy előny:))

Feldobhatod fel vele az étkezéseket is!

4. PANTONE Cortado Peach Fuzz bögre (2 méretben) // bonami

Ezek a bögréket maga a Pantone intézet adta ki, tehát a rajtuk szereplő szín ugyanaz a konkrét árnyalat, ami az év színének lett választva. Az igazi trendrajongóknak tökéletes választás! :) 2 méretben kapható.

LEONARDO GARDA barackszínű fatálak és -tálcák // dodo

A kívül fa, belül barackszínűre festett tálak és tálcák különböző méretben megvásárolhatók. Gyönyörű kiegészítői lehetnek szinte bármelyik, természetes felületeket előnyben részesítő lakberendezési stílusnak.

UPBEAT pamutszalvéta és -terítő // butlers

Egy újabb csodaszép példa arra, milyen visszafogott és elegáns is tud lenni a barackos árnyalat a fehérrel és a rózsaszínes sárgás színekkel kombinálva.

Tedd romantikussá a kint töltött időt!

7. LA VACANZA napernyő (tömörfa rúddal, UV szűrős) // butlers

Akár egy hatalmas udvar és kert, akár csak egy kis erkékly áll rendelkezésedre - ezzel a napernyővel garantáltan vidámabbá és hangulatosabbá teheted a kint töltött perceket. Tömörfa rúd, elegáns, mégis romantikus vonalvezetés. Igazi színfoltja lehet a nyaraidnak! 

8. POPPY mécsestartó // butlers

Gyertyfényben - mint tudjuk - kellemesebb minden vacsora, minden meghitt beszélgetés. Néha pedig már egy ilyen stílusos kis kiegészítő is elég ahhoz, hogy derűsebb hangulatot varázsoljon az asztalnál ülőknek.

9. NARMA Runö kültéri futószőnyeg // bonami

Ha otthonosabban akarjuk érezni magunkat a teraszunkon, erkélyünkön, a szőnyeg leterítése szuper hatásos módszer lehet rá! Ha van medencénk, akörül leterítve pedig különösen hasznos és kellemes tud lenni valami a lábunk alatt. Manapság már nem csak praktikus és strapabíró, de nagyon mutatós kültéri szőnyegeket lehet vásárolni - ez a futószőnyeg a tökéletes példa rá!

Na? Neked hol tetszene legjobban egy kis barackos pezsgés? :)

Mint láthatod, választék van bőven.

Akárhova is teszel egy kisebb-nagyobb színfoltot belőle, biztosan vidám és nyári hangulatot fog csempészni az otthonodba.

Próbáld ki Te is és küldj nekem egy fotót a végeredményről - nagyon szívesen megnézném! :)

Tetszett a cikk? Küldd tovább másnak is, akit érdekelhet!

Ha pedig van más téma, amiről szívesen olvasnál, gyere Instagramra vagy Facebookra és írd meg nyugodtan! :)

És ha már arra jársz: kövess - így biztos nem maradsz le a következő bejegyzésről sem!

A blog többi cikke

Ajándékötletek Nők és Édesanyák számára!

Trendi tippek, hogy hozd lendületbe magad a nyárra!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás gyengénlátó verzióra!