google-site-verification=IGbNNF94Snxqi9vMGHE2XS-bZOSX9_2vFtXk2Etlpl0

Útmutató a stílusos szuvenírvásárláshoz

2024-07-16 15:08:34-kor,Lélek / otthon kategóriában

Nyár, utazás, lazulás

Itt a legmelegebb évszakunk: a nyarlások és kalandozások ideje! Végre kicsit kimozdulhatunk otthonról, a megszokott kerékvágásból és elszabadulhatunk kicsit a szürke hétköznapokból. Sokak számára izgalmas és örömteli időszak ez - természetes hát, hogy ilyenkor lazábban bánunk az elvveinkkel is. Megborul a napirend, bizonyos szempontból kevésbé vagyunk szigorúak magunkkal és az utazások során könnyebben nyitjuk ki a pénztárcánkat is.

Na, de mi is a helyzet a szuvenírekkel?

Sokaknak a színes mágnesektől roskadozó hűtőajtók és a csilicsáré tucatdolgok, valamint a turistacsalogató ócskaságokkal teli standok jutnak eszébe erről. De vajon a stílusos otthon szempontból szigorúan elvetendő minden szuvenír?

Elmondom, én lélekbarát lakberendezőként mit gondolok (a pszichológiai vizsgálatok eredményei által megtámogatva).

Mi is az a lélekbarát lakberendezés?

Az, ami segít, hogy a Hozzád leginkább illő, igazi otthont jelentő lakóteret alakíthasd ki magadnak

- ahol valóban feltöltődhetsz és erőt meríthetsz az élethez, amit élni szeretnél. :)

Ha még nem ismernénk egymást, hadd mutatkozzam be:

Fekete-Hegyi Kriszti vagyok, lakberendező, pszichológus végzettséggel. :) Munkám során mindig igyekszem ötvözni a két tudást és lélekbarát szemmel tekinteni az otthonnal kapcsolatos kérdésekre is. 

Lássuk, most hogy segíthet Neked ez a megközelítésmód! :)

Mit mond erről a pszichológia?

Hiszed vagy sem, a lélektani kutatások szerint igenis érdemes lehet gyűjteni és kitenni az utazásainkról beszerzett emlékeket.

Hangulatjavító emlékörzők

Ugyanis hangulatjavító hatással lehetnek ránk azáltal, hogy

  • felidézik bennünk a nyugalom, felszabadultság érzését
  • az izgalmas kalandok hangulatát, melyeken beszereztük azokat
  • nehezebb, szürkébb napokon emlékeztetnek rá, hogy még mennyi jó is várhat ránk

Lényegében egy kis dózisnyi dopamint szabadítanak fel bennünk akárhányszor rájuk nézünk - mely mint tudjuk, az egyik legfontosabb „boldogsághormonunk”.

​Na, nem kell azért mindent megvenni

Félreértés ne essék, nem arra bíztatlak, hogy gátlások nélkül vegyél meg minden csecsebecsét, ami az utadba kerül. :)

Az értelmetlen kacatok felhalmozása könnyen zsúfolt felületekhez és rendezetlenséghez, az pedig rossz hangulathoz és koncentrációképességünk romlásához is vezethet többek között. Csak azért, mert mondjuk a képen szereplő pipázó gitározó törpéhez hasonló valami ott a bazárban jópofának tűnik, kacagásra késztet minket, értelemszerűen nem kell hazahozni :) A nappalinkban kevés eséllyel mutatna jól.

Nevessünk egyet rajta, fotózzuk le, ha szeretnénk azt a vidám pillanatot megőrizni, amit szerzett nekünk, aztán menjünk tovább. :)

Mit mond a lakberendező?

A fenti pozitív pszichológiai hatások mellett az otthonod stílusára is tud kedvezően hatni egy-egy jól megválasztott szuvenír. 

  • különlegesebbé, egyedibbé teheti a teret
  • melegebb, otthonosabb hangulatot hozhat bele
  • megmutathatod általa a személyiséged

Összességében tehát abszolút támogatom, hogy egy-egy madárlátta kincset hazahozz az utazásaidból, akárhová is kalandozol.

Azért ne szúrjunk ki magunkkal

Lakberendezőként viszont legalább olyan fontosnak érzem, hogy átgondolt és tudatos módon vásároljunk, ne csak a nyaralás laza atmoszférájának behódolva.

Sokan járnak úgy ugyanis, hogy a pillanat hevében megvesznek a nyaraláson valamit (mert hogy "jaj ez kell" és ott és akkor végülis hangulatosnak tűnik), aztán itthon csak rakosgatják ide-oda, majd egy idő után el-elrejtik, mert valahogy sehogy sem passzol sehova.

Na, az ilyenekből lesznek a legrosszabb kacatok, mert bár zavart keltenek, mégis nehezen veszi rá magát az ember, hogy megváljon tőlük, hiszen „emlék”. 

5 dolog, amire érdemes figyelni szuvenír vásárlásakor

A fenti nem kívánt jelenségnek elkerülésére az én tippjeim a következők:

Légy TUDATOS!

Csak olyat vegyél meg az utazásod során is, ami valóban a stílusodat tükrözi és tudatosan válaszd ki, mi mutatna jól az otthonodban is (ez néha nem könnyű: ami ott jól fest, itthon már nem biztos). (Jól alkalmazható trükk, ha ott a boltban / bazárban elképzeled, hogy konkrétan hova szánod lakásodban és hogy fog ott mutarni.)

Legyen LIMIT!

Érdemes lehet limitet szabni magunknak: 1 utazásról csak 1 „kincset” hozzunk haza. Vagy 1 vásároltat és 1 "természetit" (erről majd bővebben lent)

Legyen HASZNOS!

Választhatunk olyan tárgyakat is, melyek nem csak dekorációk, hanem konkrét funkciójuk is van (vágódeszka, tányér, könyv, stb.) és egyébként is épp szükségünk lenne rájuk, vagy amúgy is megvennénk - így végképp helyük lesz otthonunkban. 

Legyen egy GYŰJTEMÉNY!

Létrehozhatsz kis gyűjteményeket is: így mindig tudod, mit keress az útjaidon, nem csak céltalanul vásárolgatsz (annyi, hogy a káoszhatás elkerülése érdekében át kell gondolni, hogy fogod mindezt otthonodban mutatósan és stílusosan tárolni, kitenni). Igen, ezek lehetnek mágnesek is. :) Csak légy tudatos a kiválasztásukkal és az elhelyezésükkel is!

Legyen SAJÁT!

A legköltséghatékonyabb és talán legszemélyesebb tippem: ha tudsz / tudtok szép fényképeket készíteni, használd azokat! Akár rajta vagytok Ti is, akár csak a tájat vagy egy szép helyszínt fotóztál le, hívasd elő és tedd azt ki a falra! Garantáltan hangulatos és egyedi kiegészítője lesz otthonodnak. (Idővel pedig ezeket remekül lehet váltogatni, kombinálni, és végül kis helyen tárolni is, ha már lekerülnek a falról)

Néhány (saját) példa

Megmutatom az én kedvenc „madárlátta” apróságaimat is.

Az egyik egy kis kavicsgyűjtemény, melyet sorra növeltünk utazásaink során. Mindig csak 1-2 lapos kövecskét tettünk hozzá, tengerpartokról, kirándulásokból. Ám hiába van már sok belőle, kis helyen is elfér és kellemes egységet alkot, emellett pedig a természettel is kapcsolódást jelent.

A másik kedvenc utazós szokásunk pedig (a saját fotók kirakása mellett), hogy mindig veszünk valami (lehetőleg kézzel készített) festményt vagy rajzot az adott helyről, ahol jártunk. Ez ki kerülhet aztán a falra egy képkeretbe a többi fotó mellé, ezzel egy kis emlékörző, valamint utazásra inspiráló galériát alkotva.

Na, Neked mi a kedvenc szuveníred?

Összefoglalva

Ahogy a fentiek is mutatják, a szuvenírek gyönyörű kiegészítői lehetnek otthonunknak. Örömöt és vidámságot, emellett különleges és egyedi hangulatot hozhatnak élettereinkbe! 

Ám mint minden vásárlás előtt, ebben a kérdésben is tudatosan dönteni. Ám némi befelefigyeléssel és a fenti 5 tipp megfogadásával biztosan nem lősz majd mellé!

Szép nyarat, kellemes utazgatást és stílusos szuveníreket kívánok! :)

Kriszti

Tetszett a cikk? Küldd tovább másnak is, akit érdekelhet!

Ha pedig van más téma, amiről szívesen olvasnál, gyere Instagramra vagy Facebookra és írd meg nyugodtan! :)

És ha már arra jársz: kövess - így biztos nem maradsz le a következő bejegyzésről sem!

A blog többi cikke

Természetszerető és otthonszépítő témájú bejegyzések

Hűsítő lakberendezési tippek a nyárra!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás gyengénlátó verzióra!